Sananen Prahassa asuvista ulkomaalaisista

Praha on paljon kosmopoliittisempi kuin sitä ympäröivä provinssi. Joku kertoi minulle, että täällä asuisi peräti 30 000 amerikkalaista. Siis pelkästään amerikkalaisia pikkukaupungillisen verran! Jos liikuskelee esimerkiksi trendikkässä Vinohradyssa, joka oli pitkään kaikkien tiedostavien ihmisten asuinpakka, tämän kyllä helposti uskookin. Suurin piirtein jokainen ns. itseään kunnioittava ihminen asui Vinohradyssa vielä parisen vuotta sitten. Nykyään se koetaan lähinnä ex-patriotien asuinalueena, amerikkalaisia, irlantilaisia, jopa belgialaisia ravintoloita joka nurkalla. Tiedostavat ovat häipyneet esimerkiksi Žižkoviin, joka on Prahan raunistula, entinen ongelmapesä, nykyinen luovan luokan valloittama, vielä kohtalaisen halvan asumisen tyyssija.

Žižkovissa on pitkiä, pitkiä katuja, joiden joka ikisessä talossa on ravintola. Voin kuvitella, millaista on yöelämä tuollaisten katujen varsilla, mutta asukkaat luultavasti kansoittavat itse nuo ravintolat, tai ainakin muuttaessaan tietävät, mihin ovat tulleet.

Mutta niistä ulkomaalaisista. Suomalaisia täällä asuvia ei tietenkään koske mitkään maahanmuuttokiemurat. Jos paikka miellyttää ja toimeentulo on kunnossa, täällä voi ihan mukavasti asustella ilman ongelmia. Vaan annapa olla, jos tulet EU:n ulkopuolelta. Viisumibyrokratia on jotakin niin käsittämätöntä, että luultavasti Kafkakin väsähtäisi sen kuvaamiseen, joten ei mennä nyt siihen. Todettakoon vain, että säännökset muuttuvat niin nopeassa tahdissa, etteivät viranomaiset itsekään aina tiedä, mitkä pykälät ovat voimassa.

Kaupungin kauneus houkuttaa täällä asumiseen, mutta valitettavasti rakkaus Prahaa kohtaan ei riitä, paperit pitää olla kunnossa. Valitettavan moni amerikkalainen kuvittelee, etteivät tällaiset ikävät pykälät koske heitä. Olen yllättynyt näiden muutaman vuoden aikana kuulemistani stooreista, miten joku jenkki on asunut täällä ilman viisumia. Tuskinpa siitä kiinni jää, mutta rajoja ei kannata ylitellä, takaisin ei nimittäin ole tulemista.

Noin vuosi sitten sain itsekin s-postia yhdeltä etäisesti tuntemaltani Prahassa opiskelevalta englanninopettajalta. Hän kyseli Suomen mahdollisuuksia tarjota opetustyötä. Kyselin hiukan, minkä tyyppisiä ryhmiä hän haluaisi opettaa. Vastaukseksi sain, että ihan mitä tahansa, hänellä on kiire Schengen-alueen ulkopuolelle. Kommentoin tähän, että hän varmaankin sekoittaa Norjaan, Suomi nimittäin on Schengenissä. Mutta Norjasta kannattaa ehkä kysellä töitä, palkka ainakin on hyvä. Tähän hän vastasi, ettei missään tapauksessa voi mennä Norjaan.

Tänään kuulin kyseisen sankariopettajan myöhemmistä vaiheista. Hän on nykyään Turkissa, ilman sikäläistä viisumia. Oli saanut opetustyötä ja kielikoulun pomo oli luvannut järejstää viisumin, mutta ei ollut järjestänytkään. Nyt on hakuaika umpeutunut, ja kyseisellä opettajalla on vielä asunto vuokralla Prahassa ja siellä tavaroita. Veikkaanpa, ettei hän tule noita tavaroita koskaan näkemään.

Turkkiin hän oli matkustanut siten, että ensin bussilla Prahasta Venetsiaan, sitten laivalla Kreikkaan ja Kreikasta bussilla Turkkiin. Näin hän oli välttänyt kiusalliset rajamuodollisuudet. En tiedä, miten elämä lutviutuu vaaleana yksinäisenä naisena Istanbulissa ilman papereita. Toivottavasti edes jotenkuten.

Eräs toinen arjen sankari oli kuulemani mukaan saanut runsaasti tšekinkielisiä kirjeitä ulkomaalaispoliisilta. Hän oli kuitenkin ajatellut, ettei ne koske häntä, kun ei hän kieltäkään ymmärrä. Nyt tällä varakkaalla ladylla on sitten päällä 5 vuoden maahantulokielto ja hän on yhtä karkoituskokemusta rikkaampi.

Niin, Praha on siis kaunis, sitä ei käy kiistäminen. Ehkä kannattaa kuitenkin EU:n ulkopuolelta tullessa ottaa vakavasti ne oudolla kielellä kirjoitetut kirjeet. Ulkomaalaispoliisin virastotalon 4. kerroksessa on nimittäin häkki. Sinne häkkiin laitetaan ne, joilla ei ole paperit kunnossa - karkoitusta odottelemaan.

Kommentit

  1. Kyllä välillä mietin miten onnekas olen kun hallussani on EU-passi!
    Zizkov on kyllä ihan paras , yöelämä on juuri sopivan randomia, siellä on vaikka kuinka "salakellareita" joista löytää hauskoja baareja :)

    VastaaPoista
  2. Ennen EU-aikaa oli tietyssä mielessä helpompaa. Riitti vain, että lähti vähäksi aikaa ulos maasta ja tuli takaisin. Nykyään se ei enää onnistu, vaan paperit pitää olla. EU-kansalaisilla taas ei ole ongelmia, mutta EU:n ulkopuolisilla niitä on sitäkin enemmän. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Novellini