sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Golem Turussa

Golem, tuo Rabbi Löwin savesta luoma legendaarinen hahmo, joka muuttui hirviöksi ja josta on liikkeellä monenlaista legendaa, on nyt valloillaan Turun ylioppilasteatterissa.Golemin sanotaan mm. suojelevan Prahan Ghettoa ja tehneen sitä jopa niinkin myöhään kuin natsimiehityksen aikaan. Mielenkiintoista, miten legenda muuntuu ja elää jopa lähihistorian aikana.


Mitä itse teatteriesitykseen tulee, niin ajatukseni ovat hieman hajalla. Näytelmässä oli kohtauksia, joista pidin kovasti, esimerkiksi kertomus poliisista, joka ei väkivaltarikoksen tähden menettänyt virkaansa, mutta auton lampunpolttimon varastamisesta kylläkin. Tällaista tosielämän draamaahan maamme on täynnä. Myös Golem hahmona on kiinnostava, monitulkintainen ja ajatuksia herättävä. Hirviöksi voi muuttua mikä tai kuka hyvänsä. Valitettavasti tätä puolta ei näytelmässä tuotu riittävän terävästi esille.

Seksuaaliset vähemmistöt olivat näytelmässä ansiokkaasti esillä, mikä on tietysti aikamme kuvaa. Ne tuntuivat kuitenkin hieman päälleliimatuilta -  erityisesti transsukupuolinen Dave, varsinkin, kun kyseistä varsin haastavaa roolia ei näyttelijä saanut kunnolla kulkemaan. Kaikki näyttelijät olivat kyllä varsin kelvollisia ja lahjakkaita sinällään, muistikuvani aiemmilta ylioppilasteatterikäynneiltä suurin piirtein 10 vuoden takaa eivät olleet näin positiivisia lainkaan. Hienoa, että porukka vaihtuu ja löytyy uusia nuoria lahjakkuuksia, joista varmasti kehittyy vielä parempiakin näyttelijöitä.

Kuten sanottua, Turun ylioppilasteatterin Golemissa oli ihan hyviä aineksia, mutta se olisi ehkä pitänyt hioa vielä pariinkin kertaan, jotta katsojalle olisi välittynyt Golem-hahmon koko tulkinnallinen kirjo. Myös huutokohtaukset, parkumiset ja muut ylinäytellyt efektit olisi voinut surutta karsia 1,5 tunnista olisi ollut varaa pudottaa ne pois.

Golem jäi kuitenkin ajatuksiini kummittelemaan ja näytelmä hiipi uniinkin. Sikäli sen vaikuttavuus oli jonkinmoinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti