torstai 14. kesäkuuta 2012

Ihmiskunnan alku-unet

Enpä olekaan niin paljon vielä blogannut kirjasta Mies vailla ominaisuuksia, mitä alun perin suunnittelin. Teos on minulle kuitenkin avainasemassa käsikirjoitusta työstäessäni, joten taatusti palaan siihen vielä useita kertoja matkan varrella.

Tänään ajattelin vähän kertoa, mitkä ovat Musilin mukaan ihmiskunnan alku-unet.Ne esitellään luvussa 11. Alku-unia ovat ihmisen kyky lentää ja kulkea kalojen matkassa, lähettää viestejä nopeudella, joka on vain jumalille mahdollinen, nähdä kaukaista ja näkymätöntä ja kuulla sen ääntä, kuulla vainajain puhuvan, vaipua ihmeitätekevään terveysuneen,elävin silmin nähdä, miltä itse on näyttävä kaksikymmentä vuotta kuolemansa jälkeen, värisevinä öinä tietää tuhat asiaa maailman yltä ja alta, joita kukaan ei ole ennen tiennyt.

Myös lämpö, voima, nautinto ja mukavuus ovat ihmiskunnan alku-unia, ja Musilin mukaan nykypäivien tutkimus ei ole vain tiedettä. Tutkimus on taikaa, sydämen ja pään voimat äärimmilleen kohottavaa seremoniaa, jonka edessä Jumala avaa viitastansa poimun toisensa jälkeen. Se on myös uskontoa, jonka dogmatiikan lävitse tunkeutuu matematiikan kova ja terävä logiikka.

Tässäpä miettimistä, paitsi romaanikässärin, myös tutkimussuunnitelman äärellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti