Prahan kapina toukokuussa 1945

Jos olet autolla saapunut joskus Prahaan, olet ehkä ajanut pitkää valtakatua nimeltä 5. května. Se tarkoittaa toukokuun viidettä päivää, ja silloin alkoi Prahassa kapina natsihallintoa vastaan vuonna 1945. Tapahtuma on niin merkittävä maan historiassa, että kyllä se vähitäänkin sen yhden kadunnimen on ansainnut.

Tuona päivänä tšekit nousivat kapinaan, yksi asia johti toiseen, ja kapina kesti viitisen päivää. Kapinahalukkuus oli kytenyt jo pitkään, mutta nyt hetki oli oikea. Liittoutuneet olivat jo hyvin lähellä.  Tilanne päättyi saksalaisten pakenemiseen ja antautumiseen.

Oma tutkimukseni sivuaa tätäkin historiallista tapahtumaa, koska yksi tutkimani kirjeenvaihdon osallisista oli mukana tässä kapinassa. Hän oli jo kuusissakymmenissä oleva eläkkeelle joutunut kansakoulunopetaja, Josef. Tämä tietysti kertoo siitä, miten laaja pohja kapinalla on ollut, ja miten suurta rohkeutta siihen osallistuneet ovat osoittaneet.

Prahan linnan keisarillisissa talleissa vielä tämän kuun loppun asti auki olevassa näyttelyssä (josta bloggasin eilen, menkää toki lukemaan) oli aiheesta hyvin laaja kuvaesitys, jota sai itse selailla. Siinä kerrottiin tapahtumien kulku päivä päivältä. Olin kiitoillinen tästä mahdollisuudesta saada selkoa kapinan kehittymisestä.

Tässä muutamia kuvia, jotka valaisevat hiukan asiaa. Pahoittelen, että kuvat eivät ole laadultaan hyviä. Kattovalot esiintyvät niissä koko ajan. Ajattelin kuitenkin jakaa näitä juttuja hiukan, koska aihe on mielestäni tärkeä. Nämä kuvat olen ottanut ensisijaisesti oman muistini tueksi, joten siksi en ole kantanut kuvanlaadusta niin suurta huolta.



Tässä kuvataan taistelua radiotalosta. Saksalaiset pyrkivät hiljentämään lähetyksen, mutta eivät onnistuneet siinä. Prahalaiset tunkeutuivat SS:n ohi puolustamaan taloa esimerkiksi viereisten talojen kattojen kautta.


Olen aina ihmetellyt, mistä tšekit saivat yhtäkkiä valtavat määrät aseita. Oli heillä toki omiakin varastoja kerättynä kuuden miehitysvuoden ajalta, mutta merkittävä tapa oli ostaa saksalaisilta, joskus jopa ruokaa ja siviilivaatteita vastaan. Kaikkihan tiesivät tässä vaiheessa, että Saksa tulisi tämän sodan häviämään.


Tässä kansa tuhoaa saksalaisen kustannusliikkeen varastoa Václavin aukion talossa numero 25. Painotuotteita sataa ikkunoista alas.


Pari kuvaa barrikadeista, joita rakennettiin ympäri kaupunkia. Näyttelystä selvisi, että 300 000 metriä kadunpäällystettä irrotettiin ja käytettiin näiden rakentamiseen. Näillä barrikadeilla seisominen on ollut paljon hurjempaa kuin myöhemmillä sellaisilla. SS oppi varomaan näitä paikkoja, kun heille valkeni, että kansa on oikeasti noussut kapinaan.

Näistä barrikadeista on muuten julkaistu kirja, joka esittelee niistä tärkeimmät kuvien kera. Ei uskoisi, mutta teos on ainakin minusta erittäin kiinnostava!


Sotakuvista pysäyttävimpiä ovat minulle ne, joissa esiintyy hyvin nuoria ihmisiä, kuten tämä poika, joka on ollut eliminoimassa tarkka-ampujia.


Toinen sodan pystäyttäviä ja vastenmielisiä puolia on kosto viattomille ihmisille, kuten siviilien nöyryyttäminen. Hakaristit olivat peräisin kaupungilla liehuneista lipuista.

Onneksi nämä tapahtumat ovat jo melko kaukana historiassa. Tästä lähtien luultavasti aina, kun näen katukivröykkiöitä Prahassa, muistan barrikadit, joihin niitäkin aikanaan käytettiin. Kuva on eilisillalta Václavin aukiolta. Taustalla siintelee kansallismuseo.


Kommentit

  1. Hei, voinko laittaa sinulle suoraan sähköpostia johonkin osoitteeseen. Tarvitsisin tietoutta yhdestä historiallisesta lipusta. T: Hanna

    VastaaPoista
  2. Hei Hanna! Pahoittelut, että vastaan näin myöhässä. Huomasin viestisi vasta nyt, kun kirjoittelin blogiini uutta postausta. Toivottavasti olet löytänyt tiedon lipusta. En tunne lippuja, joten minusta ei välttämättä olisi ollut apua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Mustan kotkan apteekki