torstai 16. huhtikuuta 2015

Sachsenhausenin arkiston uumenissa

Jostakin syystä minulle vasta tänä vuonna selvisi mutkan kautta, että tutkimieni tšekkiopiskelijoiden kirjeitä löytyy Sachsenhausenin arkistosta jonkin verran. Tieto kantautui minulle asti, kun yksi heistä, Karel, josta olen ennenkin blogannut, kertoi jättäneensä omansa sinne. En ehkä olisi ikinä päässyt niihin käsiksi, ellei täällä sattumalta olisi töissä muuan tšekitär,  joka auttoi minut oikean henkilön pakeille. Joten täällä sitä taas ollaan, Berliinissä ja Sachsenhausenissa.

Tietenkään näiden digimuodossa jo valmiiksi olevien tiedostojen saaminen ei ollut niin helppoa, että olisin saanut ne käteeni saman tien, vaan on olemassa ihan virkailija sitä varten, joka tekee kopioinnin. Ja tiedostot sitten lähetetään "parhaaksi katsotulla tavalla". Jään mielenkiinnolla odottelemaan, mikä sekin tapa on ja millä aikataululla ne minulle ennättävät. Ehkä en ymmärrä kaikkia asioita tietotekniikasta, mutta optimistina ajattelen, että voisi olla mahdollista kehittää ohjelma, jolla saa kopioitua tiedostoja, muttei muutettua tai hävitettyä niitä.

Pääasia kuitenkin on, että kirjemateriaalit ja muutama muu kiinnostava dokumentti ovat kohta käytössäni. Tänään en niin kovin paljoa katsellut itse Sachsenhausenin aluetta, koska siellä tulee käytyä vielä pari kertaa uudestaan tämän reissun aikana. Hiukan kuitenkin liikuskelin siellä täällä. Kannattaa muuten mennä vähän sivummallekin, eikä vain tunkeutua sinne, minne kaikki muutkin, kuten siihen monttuun, jonne vankeja on ammuttu.

Tässä esimerkiksi jonkun naisen jättämät kukat isänsä muistolle. Isä oli sosialismin aikana tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen ja kuoli Sachsenhausenissa aika pian sinne joutumisensa jäkeen, vuonna 1947. Niin, natsien jäljiltä paikan tosiaan ottivat samaan vankilakäyttöön myös kommunistit. Kortin kääntöpuolella on isän rehabilitointitodistus.


Yhdessä ulkona olevista näyttelyistä oli myös kivasti huomioitu tämä keskitysleirivankien kirjeenvaihto yhtenä leirielämään liittyvänä ilmiönä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti