sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Matkalla Euroopan menneisyyteen

Viikko vierähtää täällä Berliinissä. Jotenkin olen onnistunut sohlaamaan (taas) oikein kunnolla, muistin ottaa kameran mukaan, mutta kameran muistikortti jäi tietokoneeseen sisälle, tietokone kotona. Ajattelin, että kätevästihän minä ostan uuden kortin, mutta näin sunnuntaisin kaupat on täällä kiinni. Olisi pitänyt sittenkin rynniä eilen Ku'damille eilen illalla kun asian huomasin. No, huomenna uusi yritys, harmi sinänsä, ettei ole mitään hienoa elävöittävää kuvamateriaalia mitä laittaa tämän päivän postaukseen.

Kävimme tänään Neuköllnin roomalaistyylisessä kylpylässä, joka on valmistunut vuonna 1914, sopivasti ensimmäiseksi maailmansodaksi. Kuin ihmeen kaupalla se on selvinnyt toisestakin maailmansodasta, toisin kuin suurin osa tästä kaupungista muuten.

http://www.berlinerbaederbetriebe.de/index.php?id=77

Neuköllin kaupunginosa on näitä Berliinin monikulttuurisia alueita; ilmeisesti ilta-aikaan vähän arveluttavakin, mutta päiväsaikaan varsin kiinnostava ja rauhallinen.Neuköllin alueella on kuulemma ollut aikanaan parissa kylässä böömiläisiä käsityöläisiä. Historiallisessa museossa opin eilen, että saksalaiset tapaavat laskea Böömin saksalaisalueeksi - siis historiallisesti. Jotenkin ymmärrän taas paremmin tšekkien nuivaa suhtautumista Saksaan.

Lisäksi kävimme Alexanderplatzin tv-tornissa, jossa olen viimeksi ollut vuonna 1988, silloin muuri näkyi hyvin, kun sitä katseli korkeuksista ja pienet Trabantit ajelivat itäisellä puolella kuin viimeistä päivää.

Huomenna menen Bundesarchiviin hakemaan tietoa postinkulusta keskitysleirivangeilta heidän omaisilleen. Toivottavasti asia valottuu edes jossain määrin arkistodokumenttien avulla. On myös mielenkiintoista nähdä, miten arkistotyöskentely sujuu Saksanmaalla. Siitä lisää huomenissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti