tiistai 18. lokakuuta 2011

Aika virtaa kuin joki

Mochov on vajaan tuhannen asukkaan kylä Prahan koillispuolella, noin puolen tunnin bussimatkan päässä täältä. Vietin siellä tämän iltapäivän keräämässä muistoja paikallisilta mummoilta, samalla tuli melkein koko kylä ja sen asiat tutuiksi. On kateutta kieverinisäntää kohtaan, joka ostelee muuten rappeutuvia rakennuksia ja kunnostaa niitä. Ympäristöön rakennetaan uusia omakotitaloja, joten paikallisuus on osittain mennyttä. Keski-Euroopan suurin pakastintehdas siirrettiin Itävaltaan.

Viime viikonloppuna Mochovissa oli vietetty paikallisen Sokol-osaston 95-vuotisjuhlaa. Kyseessä oli urheiluseura, jonka kommunistit lakkauttivat vuonna 1948. Jokainen järjestön paikallisosaston johtaja oli saanut kirjeen valtiolta, jossa todettiin, että toiminnan salaa jatkaminen tulkittaisiin provokaatioksi yhteiskuntaa vastaan. Sokolin tilalle tulivat Spartakiadit, jotka olivat sosialistinen tapa järjestää suuria urheilutapahtumia.

Tässä esimerkki Spartakiadista 1980-luvulta.

http://www.youtube.com/watch?v=UvzVAJdBHSo


Yhtenä kauniina aamuna vuonna 1938  paikallisen Sokol-osaston tytöt tulivat järjestön tiloihin harjoituksiin, mutta hämmästyksekseen he huomasivat, että paikka oli täynnä saksalaisia. Siitä kyläläiset sitten päättelivät, että koko maa taitaa olla miehitetty. Saimme kuulla myös  tarinoita siitä, kun saksalaiset miehittivät maan ja kylän nuoria ihmisiä vietiin pakkotöihin Saksaan ja kuinka Heydrichin murhan kostotoimenpiteenä yksi paikallinen mies teloitettiin, vaikkei hänellä ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Kaikesta huolimatta haastatelluilla mummoilla oli hyvät muistot eletystä elämästä. He kaipasivat elämää, jossa ei kiirehditty mihinkään. Nykyään voi vapaasti matkustaa, mutta kenelläkään ei ole aikaa vain istua puutarhassa ja jutella. Aika virtaa kuin joki, emmekä me tiedä omaa päivää emmekä hetkeä - niin he haastattelun lopuksi sanoivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti