sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Bergen-Belsenissä kukkuu käki


Bergen-Belsenin muistomerkki osui reitin varrelle, ja kävimme siellä spontaanisti. Näyttely oli auki enää tunnin, joten kaikkea emme ehtineet nähdä. Suosittelen paikkaa, siellä voisi viettää vaikka kokonaisen päivän. Ajattelimmekin, että tulemme vielä takaisin joskus paremmalla ajalla. Leirin kuuluisin vanki ja uhri lienee Anne Frank.Leirin vapauttivat britit. Näyttelyssä on paljon kuvamatariaalia, jota en ole ennen nähnyt.Tästä kuvasta mainittiin, että näky oli tyypillinen vapautetulla leirillä: ihmiset makasivat ruosteinen juomamuki kädessään eivätkä jaksaneet nousta ylös koko päivänä.

Brittien saavuttua Bergen-Belsenin rakennukset poltettiin tautien takia. Kuolleet jouduttiin kippaamaan samasta syystä nopeasti joukkohautoihin - niin siitäkin huolimatta, että jotkut ruumiit pystyttiin tunnistamaan. Alueella oli jokaisen joukkohaudan kohdalla muistokivi, jossa näkyi ruumiiden määrä.


Keskitysleirin alue on laaja, se on rakennettu hiekkamaalle ja maisema on kaunis. Nyt sen on valloittanut luonto. Käki kukkui aivan hulluna koko vierailumme ajan. Tunnelma oli ristiriitainen, toisaalta kesäisen kepeä, toisaalta lamaantunut näistä historian tapahtumista.

Kohti Hampuria ajaessamme mietin Annen isää, Otto Frankia, joka selvisi perheestä ainoana hengissä. Julkaisemalla Annen päiväkirjan hän toteutti tämän haaveen kirjoittaa kirja elämästä salaisessa siivessä, piilossa natseilta. Kuolemaansa asti hän ja hänen uusi vaimonsa vastailivat lukijoiden kirjeisiin. Pääasiassa kyseessä olivat nuoret lukijat, jotka halusivat tietää Annesta enemmän. Otto Frank koki, että tämä oli Annen hänelle antama uusi tehtävä, työ humaanimman maailman puolesta - yksi ihminen kerrallaan.

2 kommenttia:

  1. Surullinen paikka. Mutta ihmisiä on hyvä muistuttaa siitä, mitä seuraa, kun julmuus ja epäinhimillisyys pääsee valtaan.

    VastaaPoista
  2. Niinhän se on. Sinne on tosiaan rakennettu jonkinlainen muistokeskus/museo, joka on arkkitehtuuriltaan tosi kolohon näköinen. Sieltä ovat mm. nuo valokuvat. Ei voi Saksaa syyttää menneisyytensä kätkemisestä, vielä kun Venäjä seuraisi esimerkkiä...

    VastaaPoista