keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Ei tänne kukaan palvelun takia tulekaan

Otsikon mukaisen lauseen minulle sanoi minulle tänään eräs amerikkalainen, ja niin totta se on. "Loistavalla" kielitaidollani onnistuin ostamaan kuusi latauskorttia puhelimeen, kun piti ostaa 600 kruunulla puheaikaa. No, eipä ainakaan lopu puheaika kesken, kun en osannut sanoa, että nyt tuli väärinymmärrys. Nämä ovat niitä tilanteita, kun ei auta muu kuin nauraa itselleen. Toinen vastaava on tämä klassinen, kun ei ymmärrä ruokalistaa, vaikka osaakin yleisimmät ruokien nimet. Joskus lyhentämistapa on vain niin hämärä, ettei siitä ota selvää. On päiviä, jolloin näihin tilanteisiin osaa suhtautua huumorilla, sitten on niitä päiviä, kun ei naurata yhtään.

Toinen asia, jossa tämän palvelun puutteen sain tänään tuntea, on elokuvat. Yritimme K:n kanssa mennä katsomaan uutta komediaa The Czech Made Man, sillä nettisivujen mukaan se pitäisi olla tekstitetty. Minulla on sattumalta skype-tuttavana elokuvan tekstittäjä ja kun ennen lähtöä mainitsin, että olemme menossa katsomaan tuon filmin, hän sanoi, että tekstit ovat kylläkin vielä hänen tietokoneellaan. Totta kai K oli jo ostanut liput, kun tämä realiteetti meille selvisi. Valitimme asiasta ja saimme rahat takaisin, selittivät, että netissä mainitaan tekstitiys, koska filmin englannin- ja kiinankieliset kohdat on tekstitetty tšekiksi. Mitä ihmeen logiikkaa tämä nyt taas on? Jos elokuvan sanotaan olevan tekstitetty, niin sittenhän sen pitää olla tekstitetty kokonaan. Paikallisia elokuvia tekstitetään ihan liian vähän. Moni pitää tškkielokuvista ja Praha on hyvin kansainvälinen kaupunki, joten kannattaisi tarjota enemmän elokuvia niin, että ulkomaalaisetkin voisivat niitä nähdä.

Olen tänään taas lukenut Nürnbergin oikeudenkäynnin papereita ja oivaltanut, että natsihallinnon julmuudet täytyi todistaa ennen kuin syyllisiä päästiin tuomitsemaan. Tuotakaan asiaa en aikaisemmin ollut osannut ajatella, ja sitä paitsi todistajia saattoi olla vaikea saada, kun niin moni silminnäkijä kuoli. On todella hyvä asia, että tuon oikeudenkäynnin asiakirjat ovat luettavissa, niitä kannattaa tutkia, jos holokaustin historiallinen todellisuus epäilyttää.

Lopuksi muutama kuva tuolta viime viikonlopun majapaikastamme sisäpuolelta, kun kommenttiosastolla lupailin. Isäntä tekee itse näitä puujuttuja, rakenteita ja huonekaluja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti