maanantai 20. helmikuuta 2017

Český Krumlovissa

Vihdoin ehdin tekemään retken, jota olen jo pitkään suunnitellut. Nimittäin maan eteläosiin, Český Krumloviin.Kaupunki on upea, kuten tästä yleiskuvasta näkyy, se on säilynyt harvinaisen yhtenäisenä tyyliltään. Kaikki uusikin lisätään pieteetillä, kuten alla olevan kuvan seinämaalaus havainnollistaa.
 Český Krumlovia tietysti vaivaa sama ongelma, mikä tahtoo olla muissakin Unescon kohteissa, valtava turistimäärä ja kaupungin irtoaminen sen varsinaisesta tarkoituksesta ihmisten asuin- ja työpaikkana. Tästä syystä ehkä kuitenkin pidän hiukan enemmän pienistä vanhoista kaupungeista, jotka eivät ole ihan niin suosittuja turistien keskuudessa. Esimerkiksi pari vuotta sitten kävin Chrudimissa, ja se menee kyllä minun maun mukaan Český Krumlovin edelle.

Matkaa suunnitteleville antaisin suosituksen, että yksi päivä riittää kaupungin katsomiseen oikein hyvin, ellei teillä sattumalta ole kontakteja paikallisiin, jotka osaisivat kuljettaa teitä oikeasti hienoissa ja erikoisissa paikoissa (niitä takuulla löytää, mutta ei niitä tällainen ummikko huomaa) ja kertoa kiinnostavia tarinoita. Juuri näille seuduille ei minulla ole kontakteja, joten olin aivan oman avun varassa.Kaiken kukkuraksi olimme liikkeellä maanantaina, jolloin kaikki museot, ne mahdolliset kiinnostavatkin, sekä linna olivat kiinni. Olin tästä tietoinen, kiitos internetin, mutta siitä huolimatta olen pikkuisen yllättynyt, että maailmanperintökohde sulkee ovensa maanantaisin. Tosin näin on asia vain talviaikaan, kesällä kaikki paikat ovat auki päivittäin. Plussapuolena maanantain suljetuille oville voi toisaalta sanoa sen, että turisteja oli melko vähän, mutta ei siellä silti tarvinnut yksin liikuskella.Käykää siis kaikin mokomin Český Krumlovissa ja kertokaa sitten minullekin, mitä piditte ja mitä koitte. Ehkä jossakin vaiheessa teen sinne itsekin vielä toisen reissun ja kerron sitten enemmän, miltä kaupunki vaikuttaa.1 kommentti:

  1. Tulimme vajaa viikko sitten Tsekistä, jossa yksi pääkohteemme oli Cesky Krumlov, johon ihastuimme 17 vuotta sitten. Siitä saakka ollaan puhuttu, että sinne pitäisi päästä uudestaan. Kohde oli edelleen yhtä kaunis, mutta japanilaiset turistit selfie-tikkuineen olivat sen valloittaneet, grr.
    Samalla reissulla kävimme useassa meille uudessa paikassa, mm. Spindleruuv Mlynissä, Jicinissä, Decinissä, Hradec Kralovessa ja toisessa tekstissäsi olevassa Taborissa. Loppujen lopuksi pintapuolin nähtynä kaikki Tsekin kaupungit ovat enemmän tai vähemmän samanlaisia, mutta ne vaan sopivat meidän silmään. Toki pienemmät ovat miellyttävämpiä ja niissä ollaan todella ystävällisiä vaikka ei aina yhteistä kieltä löydykään.
    Lisäksi suosittelen luonnonpuistoja Bohemian Paradisea ja Bohemian Switzerlandia.
    Terv. Ari Nlista

    VastaaPoista