torstai 13. maaliskuuta 2014

Muchaa ja hänen teoksistaan kiistelyä

Kävin tänään vilkaisemassa tämän näyttelyn. Kannattaa kyllä käydä, jos kaupungissa olette!

http://www.czechtourism.com/e/muchas-slav-epic/

Runsaasti on aikaa, vuoden 2014 loppuun. Näyttelyn parasta antia oli minusta reilun puoli tuntia kestävä dokumentti, jossa käydään läpi kyseisten teosten omistussuhteita. Oli kiehtovaa katsella, kuinka dokumentaristit kävivät läpi erilaisia arkistoja ja niistä löytyviä papereita taulujen omistussuhteita koskien. Ilmeisesti pätevää paperia siitä, että Mucha olisi lahjoittanut taulut Prahan kaupungille ei ole. Maksaja löytyy ja jonkinlaista dokumenttia löytyy siitä, että taulut on luovutettu Prahalle.


Joka tapauksessa taulut oli viety sotaa pakoon Moravský Krumolviin, jossa ne ovat saaneet olla näytillä vain kesäisin. Talvisin niitä oli säilytetty linnassa, -2 asteen lämpötilassa... Nyt teokset ovat taas Prahassa, mistä moravskýkrumlovilaiset eivät luonnollisestikaan pidä. Mutta jotenkin ymmärrettävää, että ne otettiin heiltä pois. Uutta lopullista sijoituspaikkaa etsitään vielä, jos oikein ymmärsin.

Slaavit alkukodissaan ihmettelevät ilmeisesti säilytyspaikkakohua

 On sekin ihan ymmärrettävää, että voi tulla pieniä epäselvyyksiä omistajuussuhteista, kun taiteilija innoissaan lahjottaa tällaisen työn koko Tšekkoslovakian kansalle. Onhan siitä paperit tehtävä nykyajassa, ettei myöhemmin tule kiistaa, että kenelle teos kuuluu, vaikka juuri nyt olisikin konsensus siitä, että se on yhteistä omasuutta.

Slaavilaisen liturgia esitellään

Tässä vielä pari kuvaa näyttelystä.

Jan Hus Betlehem-kappelissa

Nuorten vala slaavien lehmuksen alla

Lehmus on tosiaan täällä pyhä puu, vähintään yhtä vahvasti kuin pihlaja Suomessa. Olen siihen jopa omassa tutkimusaineistossani törmännyt, kirjeessä, joka on kirjoitettu ennen Tšekkoslovakian valtion perustamistamikä on varsin mielenkiintoista.

Tässä vielä Wikipedia-artikkeli aiheesta.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Slav_Epic

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti