torstai 23. helmikuuta 2012

Kiitos ja kunnia paikallishistorian harrastajille


Tämmöisen arsenaalin kanssa saa lähteä aina kansallisarkiston lukusaliin. Reissu oli tänään kannattava. Eteen putkahti valtavasti uutta ja kiinnostavaa materiaalia. Kiitos siitä kuuluu osittain myös arkiston henkilökunnalle, jotka olivat hakeneet minulle valmiiksi ja valikoineet tarvittavat asiakirjat.

Olen nyt kopioinut itselleni suurin piirtein kaikki 17.11.1939 tapahtumia koskevat Böömin ja Määrin protektoraatin paperit. Jos ei natsi-Saksa muuta saanut aikaan, niin ainakin se tuotti runsaasti paperia Euroopan arkistoihin pölyä keräämään. Sain aivastella niitä pölyjä vielä rakennuksesta poistumisen jälkeenkin.


Vaikka tässä nyt ollaan keskellä aihetta nimeltä Kolmas valtakunta, haluan silti ennen kaikkea ilmaista kiitokseni kaikille niille paikallishistorioitsijoille, jotka eri puolilla maailmaa jaksavat innostua erilaisten kroniikoiden ja historiikkien kirjoitamisesta. Jos ei teidän kaltaisianne ihmisiä olisi, en olisi minäkään löytänyt hakemiani tietoja yhdestä 17.11.1939:n opiskelijamellakoissa pidätetystä henkilöstä. Onneksi 1980-luvulla joku chotěbořilainen asiasta kiinnostunut oli laatinut kroniikan kuvineen päivineen paikallisessa lukiossa opiskelleista natsivainojen uhreista. Kiitos teille, teette arvokasta työtä!

Niin, ja vielä siitä kielitaidosta. Huomaan pystyväni nykyään yksinkertaisiin kommunikaatiotilanteisiin melko vaivatta. Osaan jopa neuvoa vähän tietä tšekiksi, jos reitti on helppo. Sekin on mukavaa, että ylipäänsä tuntee paikkoja sen verran, että voi neuvoa.

4 kommenttia:

 1. Hei Johanna, saanko vielä tarkennusta siihen, että mitä teet Prahasta? Tsekkasin aikaisemmasta blogikirjoituksesta, että opiskelit siellä vuosi sitten. Kuulostaa kiintoisalta, että opettaja on ottanut opintovapaan ja lähtenyt vain, kun itsekin olen - tai siis olin - opettaja. Niin ja mitä varten keräät aineistoa? Aiotko kirjoittaa jonkin historiallisen romaanin kenties?

  T. Utelias :)

  VastaaPoista
 2. Väikkäriin kerään materiaalia. Katsotaan nyt, mitä tästä tulee. :) Hyvä, jos itsekään tiedän hetkittäin, mitä teen, kun aineisto on niin levällään. Näkisitpä mun hotellin lattian just nyt...

  Tervetuloa vilkuilemaan tätäkin blogia. Yritän päivittää tätä kerran viikossa Suomessakin, aina sitä Tsekeissä jotakin tapahtuu, tai ainakin omassa päässä.

  Niin, ja hirveän myöhäiset tervetulotoivotukset muillekin uusille lukijoille, joita aina putkahtelee, mutta minä en sitä välttämättä heti huomaa...

  Niin, tervetuloa kaikki muutkin

  VastaaPoista
 3. Ooh. Paljon tsemppiä väikkärin vääntämiseen! Voin vain kuvitella hotellisi lattian tilan..oma silloinen opiskelijahuoneeni oli melkoisesti papereilla kuorrutettu, kun tein gradua..väikkäri on sentään vähän suurempi työ, joten..hmm..koita mahtua liikkumaan huoneessasi!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kiitos... toivotaan nyt parasta, että tästä jotakin syntyisi.

  VastaaPoista