keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kielitaito on oiva apu


Olin tänään Totaalitaaristen hallintojen tutkimuskeskuksessa lukemassa salaisen poliisin kuulustelupöytäkirjoja. Sain ne rompulle poltettuna mukaan, joten eipä aikaa periaatteessa tuhlaantunut. Paitsi että kyllä osasi yhden rompun polttaminen viedä aikaa. Odottelin sitä yli puoli tuntia! Itse asiassa aamu-uinti -3 asteisessa ilmassa, toki lämmitetyssä vedessä, teki minut niin uneliaaksi, että taisin vähän torkkua sitä romppua odotellessa - hiljaisessa lukusalissa suhteellisen mukavassa tuolissa istuminen teki sellaista.

Sain tuon tutkimuskeskuksen molemmat toimipaikat käytyä saman päivän aikana, joten nyt ei ole kiirekään. Saan luettua ja kopioitua kaiken tarvittavan tällä viikolla. Kun olin lähdössä, pukukaapille tuli minua jututtamaan keski-ikäinen mies, joka ei osannut mitään muuta kieltä kuin tšekkiä. Se ei kuitenkaan menoa haitannut, vaan hän halusi jutella kanssani. Yritin vaikka millä keinolla selittää, että oma tšekintaitoni on aivan surkea, mutta ei se mitään auttanut. Kaiken kukkuraksi hän olisi halunnut keskustella pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan eduista ja haitoista.

Vastailin kysymyksiin yksinkertaisen englannin ja saksan sekä aivan alkeellisen  tšekin sekoituksella. Noin vartin verran joudun näin pinnistelemään kielitaitoni äärirajoilla. Tänä iltana kerroin tapauksen Lieko Zachovaloválle ja ihmettelin, että miten nyt voi ottaa noin vaikean keskustelunaiheen. Tähän Lieko: "Niitä on monia tapoja murtaa kielimuuri." Totisesti.

Eilen kyllä taas tosissani mietin täkäläisten kielitaitoa. Kaksi nuorta naista paperikaupassa ei osannut englantia eikä saksaa, mutta kun kaikki oli tiskin takana, minun oli pakko pyytää. Lopulta hätiin tuli pieni varmaan 90-vuotias nainen, joka osasi erinomaista saksaa. Varmaan Böömin ja Määrin protektoraatin aikana oppinut kielen. Aina jaksetaan painottaa sitä, että kyllä nuoret osaavat kieliä, mutta ei se aina ihan niin yksiselitteistä ole.

Päivän satunnainen kuva esittää pientä joenuomaa aivan hotellini lähellä, ja se on otettu tänä aamuna. Kuten huomaatte, talvi se on täälläkin.

4 kommenttia:

 1. Minua piristää, kun kuulen että maailmassa on ihmisiä jotka haluavat rupatella hyvinvointivaltion eduista ja haitoista. Siis ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita Asioista. Se on jotenkin niin hienoa.

  Totaalitaaristen hallintojen tutkimuskeskus kuulostaa sekin hienolta.

  VastaaPoista
 2. Minustakin se on mukavaa, että halutaan keskustella ihan asioista. Mutta kun suullinen kielitaitoni rajoittuu vain yksinkertaisimpiin käytännön tilanteisiin, niin mielelläni juttelisin esimerkiksi säästä tai siitä, miksi tietokone ei toimi niin kuin pitäisi. Saisin tasolleni sopivaa harjoitusta.

  Totalitaaristen hallintojen tutkimuskeskus on täällä vähän kiistanalainen laitos. Se on yksityinen, mutta sillä on hallussa paljon materiaalia, joka on tavallaan kansallista omaisuutta. Yhdessä nykyhistorian tutkimuksen laitoksen kanssa se muodostaa joidenkin mielestä "kommarivastaisen linnakkeen".

  Se vähä mitä itse olen näiden kahden paikan kanssa ollut tekemisissä, on antanut kuvan, että siellä on ihan asiallisia ihmisiä töissä ja tekemässä tutkimusta. Sitä en tosin ymmärrä, miksi kansallisomaisuus ole kansallisarkistossa.

  VastaaPoista
 3. Oletko Johanna opiskellut tsekin kieltä yliopistolla, itseksesi, vaiko missä? Pääsitkö kuinka nopeasti kieleen sisään eli nuo konsonantit alkoivat taipua?

  Itseäni lähin opiskeluahjo tsekin kielelle olisi Tampereella (kotoa matkaa vajaa 100 km), jossa sekä omassa yliopistossani, sekä työväenopistossa järjestetään tsekin kielen kursseja. Suomi-Tsekki seuran kautta otetaan myös ns. etäopiskelijoita vuosittain muutama mukaan heidän kieliopintopiiriinsä, joka kokoontuu Helsingissä. Näin ollen kotoakin käsin voisi kenties kieltä opiskella heidän kanssaan.

  Itseäni kovasti kiinnostaisi aloittaa kielen opiskelu, mahdollisesti ensi syksyn aikana.

  VastaaPoista
 4. Olen tehnyt noita Suomi-Tsekki-seuran kursseja etänä ja saanut sieltä perusteet. Heidän opettajansa on kyllä hyvä, joten sikäli suosittelen. Tietysti lähiopetus on aina parempi joka suhteessa.

  Mulla tuo venäjän kielen pohja auttaa. Ei ne konsonantit aina oikein taivu, eikä aina vokaalitkaan, mutta yritän ottaa rennosti vaan ja opetella asian kerrallaan. Passiivinen ymmärtäminen tulee mulle aika nopeasti, mutta se puhuminen, se puhuminen...

  VastaaPoista