sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Lipponen ja Václav Havel

Pieni blogipäivitys täältä vaalivalvojaisista. Paavo Lipponen piti ikään kuin jäähyväispuheen jo varsin alkuvaiheessa ääntenlaskua. Hän vertasi työtään Václav Havelin työhön. En ihan ymmärtänyt tuon kommentin punaista lankaa, mutta käsittääkseni hänen pointtinsa oli, että kun tekee pitkäjänteistä työtä esim. ihmisoikeuksien puolesta, ne kantavat hedelmää myöhemmin.

Onhan se noinkin, mutta ehkä en vertaisi Lipposen työtä Havelin työhön. Eipä minulla muuta tällä kertaa.

4 kommenttia:

 1. Mukava kun mainitsit asiasta, nimittäin minäkin oikein terästäydyin eilen sohvalla istuma-asentoon kuullessani Lipposen lausuvan Havelin nimen. Ajattelin, että nyt tulee jotain Havelin lausumaa, hyvää suoraan sydämestä ja kaikkia yhdistävää. Jotain legendaarisia lauseita, tai sinnepäin kuitenkin.

  Mutta sitten jotakin tapahtui: Lipposen puheesta en saanut minäkään selvää, sanat muuttivat muotoaan, mitähän hän yrittää kertoa?

  Päädyin kuitenkin lopulta tuohon samaan kuin sinäkin. Vaikka olisihan sen voinut selvemminkin sanoa ; ) Varsinkin kun oli niin hyvä alku jutussaan: Václav Havel.

  VastaaPoista
 2. Yritin myös saada selvää, mitä Lipponen tarkoitti. Havel kuitenkin oli toisinajattelija ja vankilassakin kirjoitustensa vuoksi. Eihän Lipponen voi puhua kuin olisi sanojensa vuoksi vainottu. Päinvastoin, hänen ajattelunsa on vasemmiston ihmisoikeuspuhetta hyväksytyimmillään. Esseessään Valtaa vaille jääneiden vallasta, Havel arvostelee poliitikkoja, jotka elävät valheessa. Ideologia kaappaa kielen, ja valheesta tulee totuus. Havel oli sitä mieltä, että poliittisesta järjestelmästä riippumatta poliitikot antavat väärän kuvan siitä, mistä on kysymys. Ihan muut ihmiset kuin vihapuheen tuomitsemisesta elantonsa saavat, vedetään oikeuteen tässä järjestelmässä. Ei Lipposen sanoma ole jotain marginaalia, mikä ei muka tullut kuulluksi. Ei Lipponen ole uhri, vaikka saikin huonon vaalituloksen. Kuvitteliko hän, että hän on ollut alkuunpanemassa jotain ihanteellista, eikä ole tullut kuulluksi. Jos joku, niin hän on saanut nauttia sananvapaudesta.

  VastaaPoista
 3. Hauska huomata, että jotku muutkin ovat kiinnittäneet huomiota tuohon Lipposen kommentiin. Se pääsi muuten myös Ylen tai Hesarin englanninkieliseen uutisjuttuun. Sielläkin se oli ymmärretty kutakuinkin niin kuin me ymmärsimme. :)

  VastaaPoista
 4. Johanna, viime aikoina on tullut useampaan kertaan mieleen, että Lipposella on oireyhtymä nimeltä "katkoajattelu". Pätkii siis, niinhän vanhetessa usein. Joten armoa hänelle!

  VastaaPoista