maanantai 7. marraskuuta 2011

Joutsenen veljekset ja minä

Tämä päivä vierähti nopeasti Turun yliopiston kirjastossa. Lueskelin vanhaa tuttua Suomen Kuvalehteä ja lisäksi lehteä nimeltä Uusi Nainen vuodelta 1968. Tietysti haeskelin tietoa Tšekkoslovakian tilanteesta. Otin muistiin sivuja, jotka tulen myöhemmin kuvaamaan.

Tuo Uusi Nainen -lehti oli minulle uusi tuttavuus, se on jonkinlainen sosialistinen naistenlehti. Haeskelin sieltä Lieko Zachovalován tekstejä tai haastatteluja, koska niitä pitäisi tuosta lehdestä löytyä. Vuoden 1968 numeroissa niitä ei ainakaan ollut, ehkä niitä on vuosikerrassa 1969.

Valitettavasti ei ollut kameraa vielä mukana ja puhelimessakin oli akku melkein finaalissa, joten ei ole nyt mitään kuvamateriaalia tältä kirjastoreissulta. Myöhemmin laitan jotakin kuvaa tänne rekvisiitaksi.

Turun yliopiston kirjasto on muuten rakennettu Alaskan kultarahoilla. Kuulemma sellaiset Joutsenen veljekset lähtivät kullankaivuuseen ja lahjoittivat osan löytämästään kullasta yliopistolle, jotta saataisiin kirjasto. Lukusalissa istuessani mietin, mikä saa ihmisen lahjoittamaan työllä ja vaivalla hankkimansa kullan yliopistolle, varsinkaan, kun itsellä ei ole akateemista tutkintoa. Kullankaivuu ei ole ollut mitään leikintekoa, niillä reissuilla on moni päässyt hengestään ja vielä useampi tullut ryöstetyksi. Ehkä Joutsenen veljekset ajattelivat, ettei kaikkien tarvitse elää yhtä rankkaa elämää kuin mitä he ovat kokeneet ja siksi näkivät kirjaston tärkeänä. Niinpä minäkin saan siellä halutessani istua - eikä maksa mitään.

Iltapäivällä kotiin lähtiessäni hämärä jo laskeutui. Marraskuu on mielentila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti