tiistai 7. kesäkuuta 2011

Tukholmassa vouhottamassa

Onhan minulla ollut aikaa ja mahdollisuuksia shoppailla ympäri Eurooppaa, mutta jostakin syystä Tukholmassa iskee aina vouhotus, nyt on pakko käydä kaupoilla. Johtuukohan tuo siitä, että täällä on isommat valikoimat kuin Suomessa ja maku tarpeeksi lähellä, niin jotakin löytääkin? Vai onko kyseessä Suomalaisten kollektiiviseen muistiin taltioitu tarve hakea Ruotsista milloin voita, milloin farkkuja tai levyjä? Ja vielä kaukaisempina aikoina Ruotsin kautta meille tuli... no, aivan kaikki.

En ole ainoa vouhottaja, koko Tukholma on täynnä suomalaisia  pariskuntia, jotka huutelevat toinen toisilleen Åhlénsin tavaratalossa - kännykällä - että oletko sisällä vai jo ulkona. Vastaan tulee ryhmä luokanopettajia, jotka etsivät jo ensi kevään kevätjuhlamekkoja. Jotkut ne eivät lepää lomallakaan... En voi olla hymyilemättä, nämä ovat minun omaa kansaa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Täällä on näköjään sellainen tapa, että koulunsa jättävät abiturientit ajelevat kuorma-auton lavalla tänään, koulun päättäjäispäivänä. Ovat koristelleet niitä hienosti koivunoksin ja eri maahanmuuttajien alkuperäisten kotimaiden liput liehuvat autonlavalta. Toki paljon on myös Ruotsin lippuja. Mietin, mikä järki tosiaan on värjötellä siellä kuorma-autonlavalla keskellä helmikuuta, kaikista kylmimpänä aikana. Nyt helteellä ajoviima vain virkistää ja nuoret jaksavat riehua entistä enemmän. Ruotsalaiset tosiaan osaavat tehdä kaiken hauskemmin.

Katselimme Kulttuuritalon kahvilan ikkunasta, kun muutama lukionsa päättänyt päätti kastautua Sergelintorin suihkulähteessä. Poliisin koppiautoon pääsi ainakin yksi poika. Pitänee lukaista huomenna Ruotsin iltapäivälehtien nettisivut, josko tästä olisi jotakin mainintaa. Ainakin yhdellä torinnurkalla tilannetta selostettiin radioon. Autoajelu alkoi jo aamupäivällä, vielä näin iltapäivästäkin he kiertävät kaupunkia ja ilo on ylimmillään. Laitan kuvamateriaalia ajelusta huomiseen postaukseen.

Kohta on aika astua laivaan, huomenna olen kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti