perjantai 3. kesäkuuta 2011

Kolja

Tämä päivä on mennyt uneliaasti Baselissa. Ilma on ollut painostava ja väsyttävä. Hieman kävelimme kaupungilla ja kävimme syömässä. Helatorstain takia juuri mitkään kaupat eivät olleet auki, joten eipä tullut rahojakaan tuhlattua. Illalla katsoimme elokuvan nimeltä Kolja. Se on saanut parhaan ulkomaalaisen elokuvan Oscarin vuonna 1996. Täytyy sanoa, että oikeaan osoitteeseen meni se palkinto.

Kolja on kertomus Tšekkoslovakiasta vuodelta 1988-1989. Se on tarina elämänsä monessa suhteessa sotkeneen muusikon ja pienen pojan ystävyydestä kylmän sodan viimeiseltä vuodelta. Muusikko solmii rahapulassa kulissiavioliiton venäläisen naisen kanssa, joka loikkaa pian länteen. Erinäisten vaiheiden kautta naisen poika, Kolja, päätyy elämään muusikon kanssa. Tähän yksittäisten ihmisten tarinaan kietoutuvat vuoden poliittiset kuohunnat  ja koko kansan kohtalot. Pidän erityisesti siitä, että mikään ei ole mustavalkoista, vaan jokaisessa henkilöhahmossa on hyvää ja pahaa. Tyypillinen tšekkiläinen musta huumori on myös elokuvassa läsnä, siitä tietysti joko pitää tai ei pidä, mutta minua se miellyttää.

Olin nähnyt Koljan kerran aikaisemminkin, mutta se oli vielä parempi kuin muistinkaan. Varmasti paikalliset ymmärtävät elokuvan pienet yksityiskohdat paremmin kuin minä. Pidän tšekkien tavasta kuvata elokuvia niin, että taustalla tapahtuu monenlaista, siellä kulkee monesti oma sivujuonensa. Tšekkielokuvia on siksi mukava katsoa, vaikkei kieltä ymmärtäisikään. Nyt katsoessani oli kiva havaita, että jotakin oli sentään jäänyt kielestä päähänkin.

* * *
Runotorstaina inspiraation lähteenä on Suvivirsi, joten kokeillaanpa taas.

http://runoruno.vuodatus.net/

Kesä,
sinun tuoksusi  iholla ja
ilmassa.

Viimeisen koulupäivän
koleudesta ja harmaudesta
yöttömään yöhön
ja elokuun viipyilevään lämpöön.

Sielläkin sinä olet.
Kaikkialla.
Jopa talven keskellä.

1 kommentti: