sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Taas sananen urheilusta

Vanhankaupungin aukio on nähnyt ja kokenut monenlaista. Usein olen siitä blogissani kirjoittanut, niin myös tänään. Tälle aukiolle tšekit päätyvät aina juhlimaan, niin myös tänään. Aukiolle oli pystytetty iso skriini, jolta jääkiekkoa sai seurata.


Tässäkin ottelussa oli historia ja nykyisyys havainnollisesti läsnä. Tšekkifanit päästettiin ihan skriinille, venäläiset tunnelmoivat vähän kauempana.Vasta tänään tuolla jääkiekkokansan keskellä seisoessani tajusin, miten paljon venäläisiä täällä asuu.


En voinut olla kokematta taas kaikuja historiasta, kun näitä kahta faniryhmää erotti mellakkapoliisien ketju. Tunnelma oli poliisien näkyvästä läsnäolosta huolimatta iloinen ja rento, ei lainkaan aggressiivinen. Poliisien kuulin naureskelevan keskenään: "Ryssät ne huutaa saibua." Kai se realismia on, etteivät välit ole pohjimmiltaan erityisen lämpimät. Osasyy siihen, miksi poliiseja on paljon, on se, että ainutlaatuista toriympäristöä halutaan varjella. Jos mellakka syntyy, jäävätpä edes talot pystyyn.

Ennen aukiolle menoa ajattelin ostaa huvikseni tšekkien fanihuivin. Myyjä oli hyvin tyly ja luuli, että yritän tingata, vaikka vain kysyin hintaa. Hän sanoi, ettei tämä ole mikään turkkilainen basaari, jos ei ole rahaa, niin älä osta. Minusta niin epäammattimaista käytöstä, että totesin vaan, etten tätä huivia tarvitse, koska Suomi voittaa kuitenkin. Hän jäi mykkänä tuijottamaan, kun poistuin.

Myöhemmin illalla Maamme-laulu kaikuikin hienosti. Kiitos siitä.

PS Tänään törmäsin Kiinassa työskentelevään brittimieheen, joka selitti täytenä totena, että korean kielen lähin sukukieli on suomi. Muut ympärillä olevat sanoivat, että nyt he ymmärtävät mitä tarkoitan, kun sanon, että Suomesta liikkuu  maailmalla mitä erikoisimpia käsityksiä.

1 kommentti:

  1. Korea? Suomi? Was?! Kai suomalaisia maantiedon- ja kieltenopettajia palkitaan vuosittain hyvin tehdystä työstä?

    VastaaPoista