torstai 31. maaliskuuta 2011

Terveiset täältä periferiasta!

Runotorstain haasteena on tällä kertaa "jatkuu..."
http://runoruno.vuodatus.net/

Mustarastas laulaa iltayössä,
ja sen silmä on ainoa,
mikä liikkuu pimeydessä.

Huomenna taas
postinkantaja tulee tapaamaan
vastapäisen talon kultaista noutajaa.

Koira työntää päänsä portinraosta
rapsutettavaksi,
ja mustarastas vaihtaa
uuteen säkeeseen.

* * *

Tuossa runotorstain runossa on hieman vaikutteita juuri tänään lukemastani Wallace Stevensin runosta nimeltä Thirteen Ways of Looking at a Blackbird. Kurssilla pohdittiin ihan tosissaan tällaista tärkeää seikkaa, että onko mustarastaan silmä musta. Juuri tämänkaltaiset keskustelut aiheuttavat minulle ihan hirveän päänsäryn. Tosin tämänpäiväinen päänsärky saattaa johtua myös siitä, että ilma on lämmennyt niin, että iltapäivisin on +17 astetta, enkä ole muistanut oikein juoda. Pari lasillista vettä nimittäin vei päänsäryn pois.

Muutakin mielenkiintoista pohdittavaa sain tänään luennoilta. Samaisella runouskurssilla pari nuorta miestä oli hyvin vakaasti sitä mieltä, että Tšekki on Euroopan periferiaa. Olin tästä aika tyrmistynyt, voiko keskemmällä enää sijaita? Jätän tämän asian hautumaan, koska en vielä oikein tiedä, miten tuohon väitteeseen suhtautua. Periferiakokemushan voi tulla muustakin kuin maantieteestä. Eiväthän kaikki suomalaisetkaan toisaalta tajua, että me jos ketkä asumme Euroopan periferiassa. Ehkä on jopa terveellistä nähdä itsensä jossakin määrin ulkopuolisena, niin paremmin hahmottuu se, ettei oma ajatus ole aina koko totuus. Saattaa myös olla, että periferiakokemukseen vaikuttaa pienen kielen edustaminen kaikkien suurten kieliryhmien keskellä. En osaa selittää tätä, mutta mielenkiintoinen ajatus kuitenkin.

Kolmas tämänpäiväisten luentojen anti oli tieto siitä, että pari vuotta sitten  täällä suljettiin  nuorisolle suunnattu progressiivinen radioasema, joka ei edes ollut erityisen progressiivinen, vaikka sitä oli viranomaistaholta alunperin toivottu. Kuulostaa taas niin vanhtalta kunnon Itävalta-Unkarin meiningiltä, ettei tosikaan. Joka tapauksessa, sulkemisen syynä oli tämän kappaleen esittäminen.

http://www.youtube.com/watch?v=vnAgT-F6dZg&feature=related

Sanoitus kuuluu:

Your soul dont burn
You dark the sun you
Rain down fire on everyone
Scabs, police, government thieves
Venal psychic amputees
Parasitic your syphilitic
Parasitic your syphilitic

Swastika eyes
You got
Swastika eyes
You got
Swastika eyes, swastika eyes, swastika eyes

Ill vent my spleen Ill keep my dreams
My flesh my bones my soul I own
My minds a weapon immune from infection
Blood in my eyes, my vision is clear
Parasitic your syphilitic
Parasitic your syphilitic

Swastika eyes
You got
Swastika eyes
You got
Swastika eyes, swastika eyes, swastika eyes

I see your autosuggestion psychology
Elimination policy
A military industrial
Illusion of democracy

Swastika eyes
You got
Swastika eyes
You got
Swastika eyes, swastika eyes, swastika eyes

Sanoituksesta kuulemma oli julkaistu tšekinkielinen käännös, joka oli täynnä virheitä ja kummallisia väärinymmärryksiä. Viranomaiset olivat käännöksen perusteella sitä mieltä, että tällaista natsimusiikkia ei saa enää lähettää, joten kanavaa pystyy kuuntelemaan enää digiversiona. Kappaleen muuten soitti tuolla kanavalla yksi meidän yliopiston opettajista, britti... Tätä taustaa vasten tuo periferiakommentti kieltämättä on hiukan perusteltukin. En oikein jaksa uskoa, että Suomessa suljettaisiin koko kanavaa yhden kappaleen takia, joka ei edes ole mikään natsikappale, vaikka siinä hakaristi mainitaankin. Onhan Suomessakin toki menneinä vuosikymmeninä jonkun bändin, olikkohan peräti Sex Pistolsin, keikka peruttu, kun pelättiin sen nuorisoa turmelevaa vaikutusta, mutta ne ovat menneen talven lumia ne.

Jos olen teitä pitkästyttänyt ruokajorinoillani, niin tällä kertaa taidan pitkästyttää sillä, että seuraamme kukan kukintaa. Tämänväriset kukat sillä minun orkideallani on. Aika kauniit.


Laitetaan nyt vielä yksi kuva päivän päätteeksi. Kun kerran menneistä vuosikymmenistä on puhuttu, niin tämä sopii aiheeseen ihan hyvin, mennään vaan vielä hieman kauemmas. Tšekkoslovakian sotilas -lehti vuodelta 1952 nimittäin huomoi myös Helsingin olympialaisten sankarin, Emil Zátopekin. Kuvan laatu on kehno, 1950-luvun painojälki kun ei ole sitä maailman parhainta.

3 kommenttia:

 1. Ei-ei, minä en tarkoittanut että lopettaisit ruokakulttuurin kuvaukset! Kerro ihmeessä vain.

  Suomessa ei ehkä kanavaa suljettaisi yhden biisin takia tai vastaavaa, ehkä onneksi niin. Suomessa on paljon omia "sotakupletteja" joissa löytyy pontta ja uhoa, takavuosina niitä ei itsesensuurin takia soitettu julkisesti, mutta ylioppilasjärjestöjen illanistujaisissa sopivassa mielentilassa sentään. Nyt niistä osan on ottanut julkiseen esitykseen melkoisen radikaalit liikkeet. No, ehkä tämäkin on tapa dokumentoida historiaa.

  VastaaPoista
 2. Tiesin, ettet tarkoittanut sitä niin, kunhan vain olen vähän itseironinen. :)

  Täällä ei muutenkaan tuo median vapaus ole ihan samalla tasolla kuin Suomessa. Kuulin nimittäin just, että pari viikkoa sitten poliisi oli tehnyt aseellisen rynnäkön jonkun lehden toimitukseen, tarkemmin sanottuna vielä jonkun toimittajan työhuoneeseen.

  Etsivät materiaalia liittyen johonkin rikokseen, siis toimittaja ei itse epäiltynä, mutta poliisilla hyvä syy uskoa jonkun lehtijutun perusteella, että tällä olisi hallussaan rikostutkinnalle olennaista materiaalia. Ilmeisesti kuitenkin lähtivät pois tyhjin käsin.

  VastaaPoista