lauantai 12. maaliskuuta 2011

Mitähän muut meistä ajattelevat?

Pohditaanpa vaihteeksi sitä, millainen kuva tšekeillä on suomalaisista, tai pohjoiseurooppalaisista yleensä. Tähän sain kimmokkeen, kun jäin miettimään yhtä eilistä luentoa, jolla puhuttiin kirjailijan roolista ja merkityksestä oman tekstinsä luojana. Yksi tyttö sitten sanoi, että hän ainakin alkoi heti nähdä homoseksuaalista symboliikkaa jonkun tšekkirunoilijan (jonka nimestä sen saanut selvää) runoissa, kun kävi ilmi, että tämä oli mahdollisesti homoseksuaali. En voinut olla kysymättä, että kohdellaanko myös heteroseksuaaleja samalla lailla. En nimittäin uskaltaisi itse kirjoittaa paljon yhtään mitään, jos kaikesta kirjoittamastani alettaisiin kaivelemaan viittauksia omaan seksuaalisuuteeni. Jopa banaanin tai kurkun mainitseminen voisi olla liian uskaliasta, lopulta kaikessa voi nähdä jotakin seksuaalista, jos niin halutaan.

Tähän opettaja kommentoi, että mielipiteeni on hyvin tyypillinen skandinaavinen poliittisesti korrekti näkemys seksuaalisista vähemmistöistä, ja näinhän tietysti pitäisi ajatella, ei homoseksuaalien tai muiden vähemmistöjen elämää saisi nähdä pelkän seksuaali-identiteetin läpi. Opettaja myös jatkoi, että Tšekissä on joku poliitikko, josta tiedetään, että hän on homoseksuaali, mutta ei koskaan tuo sitä esille "skandinaaviseen tapaan".

Olin aika yllättynyt opettajan näkemyksestä, koska itse en tosiaan näkisi mielipidettäni minään poliittisen korrektiuden ilmentymänä, vaan ihan arkipäiväisenä tasa-arvona. En haluaisi, että minua kohdeltaisiin noin, siksi näen ihmisissä muutakin kuin jonkun yhden piirteen. En ollut myöskään tiennyt sitä, että maltillinen suhtautuminen seksuaalisiin vähemmistöihin olisi erityisesti "skandinaavinen tapa".

Täällä ollessani ja muutenkin ulkomailla olen törmännyt sellaiseen näkemykseen, että on jotenkin erittäin hienoa ja eksoottista olla suomalainen, koska se on niin harvinaista ja suomalaisia on maailmassa niin vähän. Minun roolini on sitten olla siinä vain ja nyökkäillä typerästi. Hetkittäin luulen tietäväni, miltä intiaaneista tuntui, kun heitä tuotiin Eurooppaan ihmisten katseltavaksi. Suurin osa ihmisistä on tietysti vain vilpittömän uteliaita ja kiinnostuneita, mutta niin ei ole aina. Pyynnöt, että puhupa vähän suomea, kun se on niin hassun kuuloista, ovat jopa loukkaavia. Siihen sanon aina, että kyseessä on minun kieleni, ajatteluni väline, ei mikään sketsi-show tai muuten vaan naurunaihe. On muuten aika vakavailmeistä porukkaa ympärillä sen jälkeen. :)

Jostakin syystä ärtymyshermooni osui tässä päivänä muutamana tämä tuotemerkki. En ole millään lailla muotitietoinen, joten en ollut tästä ennen kuullutkaan. Tämän nähtyäni päätin jatkossakin olla olematta muotitietoinen, kun siitä voi verenpaine nousta vaaralliselle tasolle. Oli ihan pakko ottaa kuva, vaikkei liikkeissä tietenkään saisi kuvata. Kertoo hyvin paljon suuttumukseni tasosta, että niin tein.


Miten voi olla tuotemerkki nimeltä Napapijri, ja sitten Norjan lippu?! Tätä merkkiä löytyi paitsi ulkoiluvaatteita, myös neuleita, pipoja, sormikkaita, mitä vaan. Nimen takana on ilmeisesti joku italialainen firma.

Eilen kun menin sinne kirjoittajaryhmään, oli Rauhan aukiolla tällainen teltta. Arvasin, että kotiin päin tämäkin viittaa. Finlandia-vodkaahan siellä tarjottiin, ei ilmaiseksi sentään, mutta tarjoushintaan.


Tällä viikolla näin metrossa mainostarran, josta en valitettavasti onnistunut ottamaan kuvaa, kun lasiovi kiilsi niin pahasti. Siinä kuitenkin olivat seuraavat nettisivut:

www.waltarimusic.com 

www.kartsy.com

Suomalainen musiikki siis, jos ei nyt ihan jysähdä maailmalle, niin hiipii sinne ainakin. Moni täällä tietää myös Turun ja muistelee kovia turkulaisia jääkiekkoilijoita.

Jos nyt tuli kuvattua joitakin uteliaita ihmisiä vähän negatiivisessa valossa, niin sanottakoon tasoituksena, että olen tutustunut täällä erittäin miellyttävään amerikkalaiseen naiseen, joka on käynyt Suomessa kerran, aikoo tulla toistekin. Hän on joskus tavatessamme laittanut ostamansa Kalevala-korun ihan vain siksi, että halusi näyttää sen minulle ja kertoa miten paljon sitä arvostaa. Tällaisesta huomaavaisuudesta yritän itskin ottaa oppia.

Pakkohan minun on näihin vanhoihin valokuviin tänäänkin palata. Otetaan vähemmän surullinen asia tällä kertaa. Tässä kuva siitä, kun Böömin ja Määrin valtakunnanprotektoraatissa siirryttiin Hitlerin mahtikäskyllä oikeanpuoleiseen liikenteeseen - yhdessä yössä.


Tässä vielä muistutuskyltti Prahalaisille samasta aiheesta.


Tämä päivä on ollut kaikin tavoin rauhallinen ja mukava. Laitetaan sen kunniaksi loppuun vielä kaksi kuvaa niistä Prahan hienoista asioista. Ensimmäinen kuva esittää kaakaolistaa lähiravintolassa! Kerrankin paikka, josta saa hyvää kaakaota ja on vielä makuja mistä valita. En muuta jälkiruokaa tarvitsekaan.


Toinen kuva esittää Vyšehradin kirkkoa iltavalaistuksessa. Tässä idyllisessä linnoituksessa kävelevät lähinnä paikalliset. Turistit tänne harvoin eksyvät, kun ei täällä ole mitään "huippunähtävyyksiä". Tänne eivät löydä varsinkaan ne, jotka pitävät tšekkejä tyhminä ihmisinä ja tšekin kieltä aivan turhana, mutta jotka samaan hengenvetoon ylistävät Prahan upeutta. Heiltä jää yli puolet tämän kaupungin upeudesta havaitsematta, sillä kyllä Praha vaan on surullisesta historiastaan  huolimatta - tai ehkä juuri sen ansiosta - kaunis.4 kommenttia:

 1. Voi mikä blogi sinulla! Kiinnostavaa lukea ajatuksia samoista aiheista, joita itsekin olen puntaroinut, tsekkiläisyys ja suomalaisuus nyt ilmeisimpinä. Palaan lukemaan tämän kaiken lävitse hiukan paremmalla ajalla, mutta sanon jo nyt, että aika annos nostalgiaa sitä näemmä ehtii kertyä reilussa kuukaudessa... Olen siis ollut itse poissa Prahasta tuon ajan. Omassa blogissani on taustoitusta :)

  VastaaPoista
 2. Mä kun en itse matkustele, niin sun blogin myötä olen tajunnut todella, mitä tarkoittaa nojatuolimatkustaminen. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista. Mukavaa, että reissun tunnelmat välittyvät. Sitä tässä yritänkin.

  Tervetuloa lukemaan blogiani, Senja. Saanko kysyä, mistä kautta löysit tänne? :)

  VastaaPoista
 4. Taidat olla melkoinen tosikko?

  VastaaPoista