sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kubismista ja vähän muustakin

Enpä ollut ennen tiennytkään, että Praha on oikea kubismin keskus. Kävin tänään Kubismi-museossa, jota lämpimästi suosittelen. Tšekkimuotoilijat ovat tehneet kubistisella tyylillä huonekalujakin ja myös rakennuksista löytyy tätä tyyliä. En tullut museossa valokuvanneeksi, kun se oli niin raskaasti vartioitu ja oletin, ettei kuvata varmaankaan saa. Yritän etsiä jossakin vaiheessa kuvamateriaalia aiheesta ja ehkä palata tähän myöhemmin. Katsotaan nyt, miten blogi kehittyy.

Tästä voitte kuitenkin ihastella tšekkimuotilua. Siinä on minusta jotakin samaa hulluutta ja lennokkuutta kuin suomalaisessa muotoilussa on parhaimmillaan. Tykkään kovasti heidän tyylistään. Jostakin syystä minulla on ollut tässä kohtaa aukko sivistyksessä, kun en ole heidän muotoilutaidostaankaan mitään aikaisemmin kuullut.

Olen muuten onnistunut siinä, minkä pitäisi olla mahdotonta. Ostamaan vegaaninakkeja Prahassa. Ajattelin, että ovatpa vähän kalliita, mutta ehkä ovat hyviä. Kotona vasta huomasin, että koostumus on soijaa. Yritin syödä, mutta eivät vaan mene alas. Lisäksi ne pitäisi tursia ulos kuorestaan, kun kuori on muovikelmua. Syömättä jäivät. Hirveää on laittaa ruokaa haaskioon, mutta en voi tälle nyt mitään, maku on niin kauhea ja kaupan päälle ne on paikalliseen tapaan suolattu liiallisesti.

Vielä tämänkin päivän tekstissä palaan tuohon sotamuseoon. Esittelen  sieltä  pari keskitysleiritaideteosta. Taiteilija on Leo Haas. Ensimmäisen teoksen nimi on Odotusta, toisen Arbeit macht frei.Museossa kerrottiin myös, että RAF:ssa palveli aika paljon tšekkilentäjiä. Heistä 450 onnistui pakenemaan takaisin Britanniaan Tšekkoslovakiasta, kun komminustit tulivat valtaan. Loput joutuivat sitten kansanvihollisina työleireille ja kuolivat. Se Peter Franzénin näköinen mies sotamuseon kirjastosta sanoi, ettei tšekkilentäjiä ollut kuitenkaan niin paljon kuin puolalaisia, mutta onhan tämä pienempi kansakin.

Eipä kai tästä hiljaisesta sunnuntaipäivästä sen enempää raportoitavaa ole.  Lätäköt jäätyvät vielä yöpakkasissa, mutta päivällä voi olla jo mukavan lämmintä. Vähän vielä saisi sataa. Amerikkalaisen yliopiston asuntolassa on kuulemma koiperhosinvaasio ja porukkaa on joutunut tuon takia muuttamaan evakkoon. Muuten täällä maaliskuisessa Prahassa on oikein rauhallista ja mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti