keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kaupankäyntiä tšekkiläisittäin

Prahassa on runsaasti kauppakeskuksia ja -katuja. Hintataso on vaatteiden suhteen suurin piirtein sama kuin Suomessa, joten halvat hinnat silmissä vilistäen tänne ei kannata rynnätä. Valikoimaa on ehkä hiukan enemmän, mutta täkäläinen tyyli ja maku on niin erilainen kuin esimerkiksi omani, etten ole hyvin paljon vaatteita ostellut. Hiukan sentään jotakin, sillä täällä alennukset ovat reiluja sitten kun hinnat alennetaan. Yleensä alennusprosentti on 50-70.

Kauppojen aukioloajat ovat erikoisliikkeiden suhteen suurin piirtein samat kuin Suomessakin, paitsi viikonloppuisinkin täällä ollaan auki pääsääntöisesti yhdeksään. Rasittavampaa puolestaan on se, että ruokakaupatkin menevät kiinni yhdeksältä. Jos on ollut pitkä päivä, voi kotiinpalu olla melkoista kilpajuoksua metroasemalta Spariin. Joskus menee niin tiukille, että ehdin vain Sparin yhteydessä olevaan kahvilaan ja ostan sieltä patongin, tai mitä siellä nyt sattuu enää olemaan.

Vietnamilaisten pitämät hedelmäkaupat, joita on aika mukavasti ympäri kaupunkia, ovat auki yleensä ainakin kymmeneen, jotkut pitävät liikettään auki jopa läpi yön. Niiden valikoima vaihtelee pienen K-lähikaupan (vai mitä Extroja ne nykyään on) tasosta jonkun kylätoimikunnan pitämään kesäkioskiin. Paitsi että niissä kesäkioskeissa ei ole myynnissä julmetusti hedelmiä eivätkä ne saa myydä tupakkaa. Lähiostoskeskukseni vastapäisessä korttelissa on tällainen vietnamilaispaikka, joka on vähän siltä väliltä. Ihan ok, jos on myöhästynyt siitä kello yhdeksän maagisesta rajasta. Onneksi sieltä saa myös prepaid-liittymän latauskuponkeja, jos sattuu vaikka kotimatkalla huomaamaan, että lataus on loppu.

Kummallisinta tässä aukiolopolitiikassa on tapaus kioskit. Ei niin mitätöntä metroasemaa ole, etteikö siellä olisi jonkun ketjun kioski. Ne muistuttavat suomalaisia R-kioskeja joka suhteessa ja ovatkin käteviä. Niistä saisi myös niitä hätävarapatonkeja, jos ne sattuisivat olemaan illalla auki. Nepä menevät kiinni jo kahdeksalta! Juuri tällä viikolla kuvittelin yhtenä iltana, että voisin päästä helpolla ja käydä Tasavallan aukion metroaseman kioskilla vaan. Mutta ei mitään mahdollisuutta ehtiä sinne enää, kun kello oli jo varttia yli kahdeksan. Vieressä oleva tupakkakioski sen sijaan oli vielä auki, näytti olevan auki peräti yhteentoista, jos oikein tulkitsin. Tupakkakioskista ei kuitenkaan saa tupakan lisäksi muuta kuin korkeintaan puolen litran juomapulloja ja suklaapatukoita. Onhan se hyvä, että prioriteetit ovat kohdallaan.

Tupakanmyynnistä puheenollen, muistan lukeneeni jonkun vaihto-opiskelijan raporttia, jossa mainittiin, että opiskelija-asuntolan vuokra piti maksaa viimeistään tasan kello 15 vastaanottotiskillä, jos myöhästyi muutaman minuutin, ei rahaa otettu enää vastaan. Sen sijaan tupakkaa samalta tiskiltä myytiin kellon ympäri.

Tänään satoi hiukan, toista kertaa koko täälläoloni aikana. Kaupungilla on vähän helpompi hengittää. Prahan ilmanlaatu on kuulemma Euroopan huonoin. Tänä aamuna näin ensimmäistä kertaa avautuvia silmuja!

2 kommenttia:

  1. Kovasti on siellä keväisen näköistä. Toki täälläkin iltapäivät jo nollassa ja räystäät tippuu, mutta öisin pakkanen lähempänä 20 joten silmuihin on vielä matkaa...

    VastaaPoista
  2. No, jos yhtään lohduttaa, niin tänään sataa räntää ja vettä. Se vihmoo pitkin naamaa ja asteita korkeintaan +4.

    VastaaPoista