maanantai 7. helmikuuta 2011

Muistoja menneestä ja rohkea katse kohti tulevaa

Vaikka tänä aamuna oli kylmää, aurinko paistoi siihen malliin kuin olisi halunnut sanoa: "Älä lähde minnekään, tulee se kevät vielä tännekin." Nyt kevättalven tuttu harmaus on vallannut taas maiseman, joten tämä viesti täytynee tulkita, että lähde vaan.

Viime öisessä unessa seikkailin Puolassa ja yritin ottaa tolkkua jonkin ihmeellisen halpalentoyhtiön aikatauluista ja lentovarauksista. Alitajunta näköjään jo matkustaa.

Kävin Ascanilla, tarkoituksenani oli syödä viimeinen laskiaispulla tänä vuonna. Siitäpä ei tullutkaan mitään, kun koko Ascan on jonkin haaverin takia ilman laskiaispullia. Kaikkea muuta löytyi. Söin sitten tavallisen pullan ja hyvästelin tutun kahvilanhoitajan.Tuota ennen jo kävin hyvästelemässä kirjaston ja Motivus-kuntokeskuksen.

Puutorilla oli liikennevalot poissa käytöstä, joten liukastelin autojen eteen, onneksi osasivat ennakoida. Ovatkohan ne poissa käytöstä muuten vaan, vai onko kaupungin liikennevalosysteemi tältä osin nyt lopullisesti tiltannut? Muistan nimittäin lukeneeni, että siihen it-tekniikkaan (vai voiko sitä information technologyksi enää sanoa), joilla Turun keskustan liikennevalot toimivat, ei saa enää osia mistään. Eli ne voivat periaatteessa sanoa good bye koska vaan. Tämä on juuri sitä pikanttia lisämaustetta, jota vain Turussa asumalla voi saada elämäänsä.

Eilen kirjoittelin laulajatar Marta Kubišovásta. Tässä hänen tunnetuksi tekemänsä neuvostomiehitystä vastustava laulu. Vaikka ei sanoista mitään ymmärräkään, niin esityksestä välittyvät ihmisten tunteet. Videon kuvakooste on sitä tyypillistä estetiikkaa, kun joku saa tietyn asian sydämelleen ja haluaa yhdistää äänen ja kuvan. Kaikki kunnia myös sen tekijälle.

http://www.youtube.com/watch?v=rxUyRct9Ed0

Jos oikein ymmärsin, laulun lyriikassa uskotaan ja rukoillaan oikeamielisyyden vielä palaavan. (Jos olen tässä väärässä, toivon, että joku ystävällinen sielu korjaa. :)) Esiintymiskieltonsa jälkeen Kubišová elätti itsensä tilapäistöillä. Samettivallankumouksen alettua parikymmentä vuotta myöhemmin hänet sitten työnnettiin parvekkeelle esiintymään, vaikkei hän ollut harjoitellut vuosikausiin. Oikeamielisyys oli palannut maahan.

Jotkut tšekin kielen sanat muuten muistuttavat hämmästyttävästi suomea, kuten tuo sametová revoluce (samettivallankumous). Ja kurkkuhan on tunnetusti tšekiksi krk.

Muistan vuoden 1989 viimeisen päivän illan. Olimme tulossa joltakin sukulaisvierailulta ja kuuntelimme autoradiota. Ylellä oli ilmeisesti jonkinlaiset uudenvuodenvalvojaiset, jossa  hupailtiin kuluneen vuoden tapahtumilla käyttäen tuttuja lauluja, joihin oli väsätty uudet sanat. Laulujen aiheina olivat Itä-Euroopan tapahtumat, joista tietysti tuona vuonna juttua riitti. Valitettavasti muistan vain yhden kertosäkeen noista lauluista. Sävel meni samalla lailla kuin Katso, kenguru loikkaa - laulussa, mutta sanat kuuluivatkin näin: Tšekit huusivat: Katso, naapuri loikkaa muurin mahtavan taa. Meitä matkalla moikkaa, taakse jää kotimaa.

Tällä viitattiin siihen, että itäblokissa annettiin hätäpäissään myönnytyksiä ja sallittin vapaampi matkustaminen sosialistisen leirin sisällä. Tässä ei vaan ollut muistettu ottaa huomioon sellaista tekijää kuin Länsi-Saksa. Eli itäsaksalaiset lähtivät tietysti liikkeelle ja pakkautuivat Länsi-Saksan suurlähetystöön ainakin Prahassa ja Budapestissa. Länsi-Saksahan hyväksyi itäsaksalaiset kansalaisikseen välittömästi, kun nämä vain onnistuivat jotenkin pääsemään Länsi-Saksan kamaralle. Muistan ne uutiskuvat telttaleireistä suurlähetystöjen pihoilla.Samasta tapahtumasta laulettiin jossakin toisessa laulussa tähän tapaan: Karl-Otto pani kamppeet kasaan, ja Trabantti kulki kovemmin kuin koskaan. Säveltä en valitettavasti enää muista.

Olen yrittänyt etsiä tuota ohjelmaa tai edes pätkiä siitä Ylen Elävästä arkistosta, mutta en ole löytänyt. Jos joku sattuu tietämään tai muistamaan näistä jotakin, ottaisin tietoa kiitollisuudella vastaan. Ehkä pitäisi vain esittää toive Ylelle, että kaivaisivat nämä aarteet(?) kätköistänsä. Sitä odotellessa voin vain kuunnella Kenguru loikkaa -laulua sen alkuperäisillä sanoilla ja arvailla niitä hupiväännöksiä.

http://www.youtube.com/watch?v=K-ML_ll35ls


Aurajoki virtaa jääpeitteensä alla; pian lähtevät liikkeelle Halisten ukot, jotka paiskaavat nuo jäämassat tänne keskikaupungille ja hurjaa kyytiä kohti merta. Mutta sitä en minä ole tänä vuonna näkemässä.

2 kommenttia:

  1. Lähdöt (in wide sense) ovat elämyksiä joista voi myöhemmin ammentaa kirjallisesti!

    IT-tekniikka on oikeastaan sanahirviö, jossa tekniikka tulee kahdesti. Vakiintunut ilmaus kuitenkin, paljastaa googlehaku, yli 500K iskemää. Pelkkä IT on itsessään monimerkityksellinen, varsinkin jos konteksissa on sotilaita, joten itse pidän eniten yksinkertaisesti sanasta "tietotekniikka".

    Sanahirviöksi luulin myös "kadettiopiskelijaa" jota Jim käyttää Taistelulaiva reality-sarjassaan. Kadettihan on akateeminen opiskelija. Elätin toivoa että termi olisi ollut sarjaa varten kehitelty, mutta voi mokomaa, myös puolustusvoimien omilta sivuilta sitä löytyy (by Google). No, ehkä tämän kanssa oppii elämään, kunhan käytäntö ei leviä tyyliin "kasvatustieteiden ylioppilas opiskelija".

    VastaaPoista
  2. Minustakin se on sanahirviö, mutta humanistina tietysti käytän ihan tarkoituksella huonoa ja kömpelöä kieltä, kun on tekniikasta kysymys. :) Tuo kadettiopiskelija oli mulle kyllä uusi tuttavuus. No, vanha äikänopeni sanoi, ettei armeijan kapiaisilta voi vaatia hyvää kielentajua.

    VastaaPoista