Ampiaistensohija

Muistatte varmaan elokuvan Paistetut vihreät tomaatit? Siinähän toinen päähenkilö osaa lumota mehiläisiä ja kaapata siten niiden hunajan. Itsestäni joskus tuntuu siltä, että sohisin ampiaispesää näillä arkistokäynneilläni, enkä tosiaan lumoaisi ampiaisia, vaan herättäisin ne talvihorroksesta.

Tämä on ollut niitä päiviä, joina nostan käteni pystyyn. Tuntuu, etten tajua enää mistään mitään. Miten voi olla mahdollista, että tutkimani tsekki, joka on koko elämänsä omistanut tsekkien kouluttamiselle ja kielen vaalimiselle, ja joka osallistui Prahan kapinaan natsihallintoa vastaan keväällä 1945, onkin kuulunut fasistiseen järjestöön?

Syitä voi olla moniakin, mutta silti tuo hämmentää. Ihminen tekee tietysti hätätilanteessa mitä vain selviytyäkseen. Toisaalta, kun kyseinen henkilö eli 1960-luvulle asti, tuskin hän kovinkaan aktiivinen fasisti on voinut olla, muutenhan kommunistit olisivat ottaneet hänet hengiltä.

Koskaan en halua nykyajasta käsin lähteä arvostelemaan kenenkään ratkaisuja, kaikkia tekijöitä on mahdoton tietää. Joskus vain tuntuu, että ampiaiset saisivat jatkaa horrostamistaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Novellini