tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tarina joka nurkalla

Enpä olisi ensimmäistä kertaa Tšekin tasavaltaan tullessani uskonut, miten paljon tähän maahan mahtuu tarinoita. Tänä aamuna vuokranantajani kertoivat, että tällä alueella (Podolí, Praha 4) oli asunut englantilainen mies kylmän sodan aikana. Vuokraemännän äiti oli käynyt miehen talossa kastelemassa kukkia, kun tämä oli vaimoineen poissa. Vasta myöhemmin oli arveltu, että mies olisi ollut luultavasti vakooja. Totta tai ei, joka tapauksessa kiinnostavampaa kuin James Bond. Kehotin heitä hakemaan miehestä tietoja nimellä ainakin Totalitaaristen hallintojen tutkimuskeskuksesta.Melkein tekisi mieli tehdä tuokin haku ihan itse, mutta nyt ei kerta kaikkiaan ehdi. Mieltä vain painaa suru: Kirjoittaako näitä tarnoita koskaan kukaan?

Joitakin tarinoita sentään yritän kirjoittaa hartiavoimin. Ihan kirjaimellisesti. Kyllä tämä pelkkä koneella istuminen käykin välillä hartioihin.  Prahan kaupunginkirjasto on paras paikka kirjoittaa, tai paras tähän mennessä löytämäni. Siellä on valoa ja tilaa, nopea nettiyhteys ja rakennuksen sisustus on mukava, vaikkei julkisivu ole kauhean houkuttelevan olonen. Lisäksi on sanakirjat ja muut lähteet ympärillä. Rakennuksessa toimii myös bistro, josta saa edullisen lounaskeiton ja sämpyöitä. Niin, ja tietysti niitä muna-majoneesileipiä, joita ilman tämä maa luultavasti pysähtyisi.

Tämä kuva on otettu pääkirjaston lukusalin ikkunasta. Ihastelen tämän kaupungin parvekkeita, joka päivä havaitsen uuden. Välillä kadulta kuuluu kavioiden kopsetta, mutta se ei kirjoittamis- ja käännöstyötä haittaa - päinvastoin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti