torstai 28. heinäkuuta 2011

Kuin leivoset langalla

Eilen illalla katsoin Jiří Menzelin  elokuvan nimeltä Kuin leivoset langalla. Elokuva valmistui vuonna 1969 ja kiellettiin jo ennen ensi-iltaansa, ja nähtyään sen, ymmärtää kyllä miksi. Yhteiskuntakritiikki on niin viiltävää; porvareita uudelleenkoulutetaan sosialismiin terästehtaan romuvarastolla keskellä masentavaa kaaosta, byrokratian absudrius saattaa joskus kääntyä vahingossa pienen ihmisen eduksikin ja työläisiksi itseään tituleeraavat ovat herroista suurimpia. 1950-luvun Praha ei näyttäydy lainkaan samassa valossa kuin tämän päivän turistiesitteiden Praha. Katsoessani oikein mietin, mitsä ovatkaan löytäneet tuollaiset romukasat, joissa elokuva oli isolta osin kuvattu.

Olen ehkä amerikkalaisen ja brittiläisen elokuvan läpikyllästämä, sillä odotin tästä leffasta hieman erilaista, en ehkä pitänyt ihan niin paljon kuin etukäteen ajattelin. Kovasti elokuvaa on kehuttu, eikä se tosiaan hullumpi ole. Ehkä tarvitsee olla paremmin sisällä sosialismin logiikassa ja tšekkiyhteiskunnasssa ymmärtääkseen kaiken - niin tragedian, huumorin kuin ironiankin. Voisin kuvitella, että henkilö, joka ei ole tottunut elokuvankatsoja tai joka ei tunne historiaa tältä osin, ei saa tästä filmistä välttämättä otetta. Nykykatsojaa saattaa myös tuskastuttaa hidastempoisuus, minua se ei tässä elokuvassa kylläkään häirinnyt, vaan antoi tilaa ajatella tarinan sanomaa ja tutkia kaikkeamuuta  kuvassa näkyvää.

Tätä katsoessani ihailin tšekkien kykyä kuvata traagisia asioita optimistisesti, jopa hauskasti. He ovat totisesti mustan huumorin mestareita! Elokuva perustuu Bohumil Hrabalin novelliin. Hän muuten kuoli vuonna 1997 niin, että putosi ikkunasta. Joko hän oli ruokkimassa puluja tai sitten hän teki itsemurhan. Läheisesti kirjailijan tunteneet veikkaavat jälkimmäistä, sillä itsemurha ei ollut hänelle teemana tuntematon. Ja onhan ikkunasta putoamiselle Prahassa muutenkin pitkät perinteet... Googlettakaa vaikkapa sanalla defenestraatio, jos ette minua usko.

 PS Presidentti Klaus on ottanut selkeän pesäeron Breivikiin, vaikka tämä häntä on kirjoituksissaan ihaillut. Ensimmäistä kertaa kuulen Klausin  sanoutuvan irti jostakusta idiootista, mikä kuvaa tilannetta erittäin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti