sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kahdeksan tuntia junassa

Keski-Euroopassa kaikki on lähellä, sanotaan. Niinhän se on, mutta silti matkantekoon menee aikaa. Tänään olen istunut kahdeksan tuntia junassa, joista ensimmäiset 2,5 tuntia  (Grazista Wieniin) sain nauttia Graz Sturmin jalkapallofanien seurasta. Montako kertaa 2,5 tunnissa ehtii huutamaan "Die alle Graz ist schwarz und weiss"? Poliisikin kävi välillä rauhoittelemassa porukkaa. Faneja oli koko juna täynnä, heitä seisoi käytävillä, istui selkänojilla ja makasi hattuhyllyillä. En ole ihan varma, mikä on Itävallassa oluenjuonnin ikäraja, mutta jos se on 18, ei sitä poliisi valvo ainakaan hysteerisellä vimmalla. En myöskään tiedä tupakointisääntöjä junissa, mutta jalkapallon ystävät polttelivat missä sattuivatkin olemaan ja tuhkat varisivat minne varisivat. En vieläkään tiedä, kumpiko oli hurjempi kokemus, Sturm-joukkueen fanit tänään vaiko eilinen salamanisku.


Tuosta oluen ikärajasta puheenollen, olen täällä Tšekissä nähnyt hiekkalaatikkoikäiselle lapselle annettavan olutta. Toki vain pieni tilkka, mutta tuopista se sitä pillillä joi.

Tässä muuten tyypillinen itävaltalainen vohveli, Manner-tehtaan valmistama. Mannerin tehtaanmyymälässähän minä kävin Wienissä, kun se sattui olemaan niin lähellä.


Graz on ollut Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2004, ja tuon vuoden aikaansaannosta on tällainen saareke joessa. Joen nimi on muuten Mur. Tämän rakennelman kaupunkilaiset ovat hyväksyneet, mutta vihreää, vähän marsilaiselta näyttävää, samana vuonna avattua taidemuseota kuulemma eivät.


Reissu meni kaikin puolin hyvin. Lippu pysyi loppumatkan tallessa, en myöhästynyt yhdestäkään junasta enkä kärsinyt muitakaan takaiskuja. Haikeus hiipii mieleen, samansukuinen haikeus kuin helmikuussa Suomesta lähtiessäni. Silti tiedän jo nyt, että Suomi valloittaa minut taas, elämä täyttyy uusilla asioilla - niin se aina tekee. Kuitenkin oli niin mukava tulla reissusta "kotiin" tänne Prahaan, vielä hetkeksi.

1 kommentti:

  1. Every single participant observed benefits all through the review.


    my site: Flex Belt

    VastaaPoista