Käsityötaiteen museossa ja sen kirjastossa

Sarjassa Prahan piilohelmiä esittelen tällä kertaa paikan, joka ei oikeastaan ole piilossa, mutta helmi se on kuitenkin. Nimittäin käsityötaiteen museon, joka on melkein Rudolfinumia vastapäätä. Osoite on 17. listopadu 2.


Rakennus on upea ja se on hiljattain kunnostettu. Aivan mykistävä, suorastaan. Tällä kertaa siellä oli näytteillä mm. tšekkiläisen muotilegendan Hana Podolskán (1880-1972) suunnittelemia vaatteita. Hän on suunnitellut mm. presidentti Benešin vaimolle iltapukuja, kyseessä on siis ensimmäisen tasavallan ikoninen tyylivaikuttaja.

Tässä muutamia otoksia Podolskán luomuksista.


Se vähän enemmän piilossa oleva helmi on museon kirjasto. Sinne pääsee, kun nousee pääovelta suoraan alkavat portaat ylös, ovi on vasemmalla. Kirjaston käyttämiseen ei tarvita pääsylippua eikä se maksa mitään. Siellä on myös asiakas-wifi.

Kysyin kirjastonhoitajalta, saako kirjastoa käyttää kuka tahansa. Kuulemma saa. Ainoastaan, jos joutuvat hakemaan aineistoa varastosta, on pakko rekisteröityä asiakkaaksi. Mutta seiniä kiertävillä hyllyillä olevia kirjoja saa tutkia vapaasti.


Tämä on niitä kirjastoja, joissa pitää olla hiljaa. Henkilökunta tuskin pahastuu, jos satunnainen matkaaja istahtaa sinne hetkeksi lepuuttamaan jalkojaan ja käyttämään wifiä, mutta seurustelupaikka tämä ei ole. Kaikki puhuvat kuiskaamalla ja liikkuvat hiipien.

Kävin kirjastoa vähän läpi mieltä hiljentääkseni. Yhtäkkiä pärähtivät jostakin soimaan kirkonkellot. Samassa hetkessä viereisen pöydän tyttö lähti juoksuun. Ihmettelin, miksi kellot hänelle soivat, mutta hän ryntäsikin naulakolle hiljentämään puhelimensa. Paras soittoääni ikinä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Novellini