tiistai 21. helmikuuta 2012

Kaarlen yliopiston arkistossa

Arkistiohin täytyy mennä aina valmistautuneena taisteluun. Monesti töitä saa tehdä kielitaidottomien virkailijoiden, hankalien aukioloaikojen ja sieltä mistä aita on matalin -mentaliteetin kanssa. Kaarlen yliopiston arkisto on virkistävä poikkeus Se on auki joka päivä, klo 8 alkaen. Siellä osataan kieliä, tai saksaa ainakin sen verran, että asiat selviävät. Arkiston johtaja, tohtori Durčanský on äärimmäisen ystävällinen ja avulias. Hän auttaa ihan pyytämättä, antaa neuvoja, mistä voisi vielä hakea tietoa ja keneltä kysyä. Hän puhuu englantia. Niin, ja hän kutsui minut juomaan teetä työhuoneeseensa. Tällaiset ihmiset antavat toivoa siitä, että tutkimus tulee joskus valmiiksikin.

Tässä vähän tunnelmakuvaa. Tänään etsin tietoa Sachsenhauseniin tuomitusta lääketieteen opiskelijasta, yhdestä niistä 1500 opiskelijasta, jotka tässä maassa tuomittiin leireille. Syynä oli natsihallinnon vastaisiin mielenosoituksiin osallistuminen niinikään lääketiedettä opiskelleen Jan Opletalin hautajaisten jälkeen. Opletalista taisin marraskuussa jo blogata, mutta kertauksen vuoksi mainittakoon, että natsit tappoivat hänet. Niin, tällaisissa kansioissa on opiskelijoiden todistukset, hyvin samantapaisia ovat kuin Brnon teknillisen yliopiston todistuskansiot, joita selailin insinööriopiskelijoiden merkeissä viime syksynä.


Arkistoreissun jälkeen päädyin istumaan iltaa Cafe Loungeen, joka on Mala Stranassa. Hyvä paikka oli, suosittelen. Konstailematonta ruokaa ja suurehkot anokset. Tai ainakin minulle suuret. Alla kotisivut.

www.cafe-lounge.cz

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti