sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Elokuvailta

Eilen järjestin bookcrossaajille tšekkielokuvaillan. Keittelin soppaa, jonka ohje löytyy alla olevan linkin takaa. Tosin käytin kermaa enkä maitoa ja reilummin oliiviöljyä, jotta kasvikset kuullottuisivat kunnolla.

http://www.yummyvegetarianrecipes.com/czech-vegetable-soup

Pidän kasvisruuasta, mutta siinäkin pitää minusta olla makua. Kasvisruuan huono maine selittyy minusta pitkälti sillä, että sitä valmistetaan taitamattomasti. Edulliseksikin tulee kasvisten käyttäminen, isot kassilliset kannoin Citymarketista ruokaa melkein pikkurahalla, ja halvemmallakin olisi päässyt. Vaikken nyt sitä tarkoita, että ruuan pitäisi aina vain halpaa olla, vieraille tarjottava varsinkaan.

Katsoimme Peliskyn, ja vieraat tuntuivat pitävän siitä. En voi kuin ihailla taitoa tehdä humoristinen elokuva syksystä 1968. Niin kuin yksi vieras sanoi: Viimeisen kymmenen minuutin aikana tunnelma muuttui. Komediasta tulikin vakavaa. Lueskelin jostakin ennen iltaa, että Peliskystä piti tulla ensin nimeltään Paska palaa, koska elokuvan sketsit perustuvat sennimiseen teokseen. Kuitenkin Tšekin tv-yhtiö kielsi tuon nimen, sillä kyseessä on tyypillisesti joulun aikaan esitettävä elokuva.

Ilmeisesti televisiolla on suuri rooli ja vaikutusvaltaakin tuon maan elokuvateollisuuteen, koska kansallinen televisio satsaa paljon elokuvien tekemiseen. Laatu on minusta parempaa kuin suomalaisten tv-yhtiöiden tuotoksissa; vertailu on kyllä sikäli epäreilua, että Tšekissä omintakeiset elokuvanteon perinteet ovat varsin pitkät.

Adaptaation mestareita he ovat myös. Jos Suomessa adaptoidaan, lopputulos on esimerkiksi elokuvan teko kirjaa kuvittaen, tai sitten pesukoneet symboloivat lavalla venäläisiä ja niitä paukutellaan minuuttitolkulla. Myös Peliskysta näkee, että alkuperäistä kirjaa ei ole kopioitu, vaan sieltä on otettu tietyt ideat ja luotu aivan oma teos, vieläpä niin, että lopputulos on katseluelämys.

Elokuvailta taisi olla kaiken kaikkiaan ihan onnistunut, täytynee ottaa se uusiksi vaikkapa lopputalvesta, kun on taas tällainen juhlaton aika, niin kuin tämä marraskuu pakkaa olemaan.

Vieläkin minulla olisi blogattavaa lokakuiselta Prahan-reissultani, kun vain ehtisin paneutumaan asiaan. Niin monenlaista täytyisi jaksaa tehdä ja kirjoittaakin pitäisi sitä ja tätä. Kyllä ne aiheet kuitenkin tulevat vielä tänne käsittelyyn, sen lupaan.

2 kommenttia:

 1. Sääli, että kaupalliset kanavat näyttävät aina pelkkiä jenkkimössöleffoja. Tuon Peliskyn kaltaista laatuelokuvaa katselisi paljon mieluummin kuin Transformers kakkosta...

  Sen viime talvena keitellyn vihanneskeiton resepti löytyy täältä: http://www.bookcrossing.com/forum/30/449458/7109778
  Kun etsittiin sopivaa, niin googlettamalla löytyi miljoona erilaista versiota tuosta bramborackasta, joten siitä on varmasti yhtä monta versiota kuin on makujakin. Eikun soveltamaan.

  VastaaPoista
 2. Yleltä tulee joskus tsekkielokuvia, mutta yleensä huomaan ne vasta sitten kun ovat jo menneet... Yhden aika hyvän onnistuin ottamaan talteen alkusyksystä. Elokuva on nimeltään elämä kierrättää ja kertoo opettajasta, joka saa tarpeekseen nykyajan koulumaailman vouhotuksista ja päätyy tavarataloon lajittelemaan pulloja. Ehkä katsomme sen joskus porukalla.

  Kiitos linkistä, Pipsa!

  VastaaPoista