keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Vlasov - mies joka valitsi väärin?


Kuvan mies on Andrei Vlasov, puna-armeijan kenraali, joka vangiksi jouduttuaan siirtyi saksalaisten puolelle. Hän oli entinen pappisseminaarilainen, jonka opinnot keskeytti lokakuun vallankumous. Saksalaisten alaisuudessa Vlasov perusti Venäjän väliaikaishallituksen ja kirjoitteli propagandalentolehtisiä.

Ketä kiinnostaa joku venäläinen loikkarikenraali? Minua kiinnostaa. Sodan loppuvaiheessa Hitler antoi hänen perustaa Prahassa Venäjän vapautusarmeijan. Kävi kuitenkin niin, että tämä Venäjän vapautusarmeija kääntyi SS-joukkoja vastaan Prahan kapinan päivinä ja esti niitä tuhoamasta tätä kaupunkia. Hän antautui länsiliittoutuneille, joilla ei ollut mitään intressiä suojella natsien kanssa yhteistyötä tehnyttä miestä. Niinpä hänet palautettiin Venäjälle ja Stalin hänet hirtätti.

On olemassa uskollisuutta maalleen, uskollisuutta ihanteelleen tai uskonnolleen. Ehkä näitä ei löytynyt kenraali Vlasovilta, mutta hänellä oli uskollisuutta suojella ainutlaatuista vanhaa kaupunkia. Muistetaan häntä pieni hetki Prahan tunnelmallisilla kaduilla.

Tässä muutakin kuvamateriaalia sota-arkistosta. Ovat Prahan kapinan päiviltä ja vähän sen loputtua, eli toukokuun alusta.
 Tositarina tästä maasta: Amerikkalainen kävelee päin punaisia, poliisi saa kiinni verekseltään ja pysäyttää. Amerikkalaisella ei tietenkään ole passia mukana, vaikka laki sanoo, että 50 metrin päässä kotoa menee raja, jossa henkilöllisyystodistus pitää olla hallussa. Poliisisedästä näkee, että hän on hyvin, hyvin vihainen. Onneksi amerikkalainen kuitenkin muistaa, että on tarvinnut passia johonkin muuhun ja se löytyykin nyt taskusta. Kun poliisi näkee kansallisuuden, hänen katseensa osuu taustalla siintävään amerikkalaisten vapauttajien muistomerkkiin, hän rupeaa nauramaan ääneen ja kirjoittaa 70 kruunun (n. 2,5 euron) sakot. Vähempää kuulemma ei voisi kirjoittaa.

Päivän päätteeksi kuva päärautatieasemalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti