Masaryk-museossa

Auton nokka suuntasi tänään kohti Prahaa, joskin pienen mutkan kautta. Kävimme Lanyssa Masaryk-museossa, hänen haudallaan sekä Tšekin presidentin kesäasunnon puistossa. Nämä kaikki löytyvät siis mainitusta Lanysta.

Masaryk-museoon täytynee tulla uudestaan, koska sen näyttelyä ollaan uudistamassa ja esille pitäisi tulla lisää materiaalia hänen elämästään. T. G. Masaryk oli siis Tšekkoslovakian ensimmäinen presidentti ja häntä pidetään edelleen kansallissankarina, eikä mitenkään syyttä.


Museossa oli hyödynnetty sisäpuolella kivaa puurakentamista. Muutenkin pidin rakennukseseta kovasti. Tämänhetkisestä näyttelystä en oikein osaa ottaa nostona mitään erityistä, koska museo on selvästi muutoksen tilassa.



Kassalta vasemmalla sijaitsevassa tilassa voi katsella mykkäfilmejä, joita Masarykista on tehty varsin runsaasti, erilaisista tilanteista. Niitäkin kannattaa vilkaista, vaikka ei kieltä osaisi.

Presidentin virasta luopumisen jälkeen Masaryk jättäytyi asumaan Lanyyn, huvilaan, joka oli valittu presidentin kesäasunnoksi. Hänen toiveensa oli tulla haudatuksi kylän hautausmaalle, ja toive toteutettiin.


Oli liikuttavaa nähdä myös presidentin pojan Jan Masarykin hautakivi. Jan Masaryk toimi toisen maailmansodan aikana Tšekkoslovakian pakolaishallituksessa ulkoministerinä. Hän säilytti ulkoministerin tehtävän myös vuonna 1948 muodostetussa hallituksessa, vaikka kommunistit olivat jo tuossa vaiheessa saaneet vallan itselleen.

Jan Masaryk oli löydetty kadulta kuolleena 10. maaliskuuta 1948,  suoraan kylpyhuoneensa ikkunan alta. Itsemurha oli pitkään yleisesti hyväksytty teoria tapahtuneelle. Wikipedian mukaan samettivallankumouksen jälkeen tapahtuma todettiin uuden hallinnon masinoimaksi murhaksi.

Eräs prahalainen tuttuni on sitä mieltä, että kyseessä on luultavimmin näiden kahden hybridi eikä varsinainen suunniteltu itsemurha. Ehkä Jan Masarykia oli tultu pidättämään ja hän päätti ratkaista kohtalonsa hyppäämällä ikkunasta. Minustakin tämä teoria tuntuu varsin uskottavalta, mutta en ole perehtynyt tapahtuman yksityiskohtiin, joten en osaa asiasta kirjoittaa tämän enempää.


Tässä yksi kuva presidentin kesäasunnon puistosta lokakuisessa iltapäiväauringossa. Itse palatsi on yleisöltä suljettu, mutta puistoon pääsee kävelemään.  Puistoalueella oli myös komea puu, joka taatusti on T. G. Masarykin aikainen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Novellini