keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Konferenssin toinen päivä

Tämä päivä hurahtikin sujuvasti konferenssissa kokonaan. On ollut virkistävää keskustella ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät projektiani ja millaisten kysymysten kanssa kamppailen. Pää on täynnä uutta tietoa ja uusia näkökulmia.

Puhujat ovat valottaneet monenlaisia asioita kirjetutkimukseen liittyen. Yksi mielenkiintoisimpia oli Britanniassa käyttöönotettu Penny Post -palvelu, jonka kautta kuka tahansa pystyi lähettämään tavallisen kirjeen hyvin huokealla hinnalla. Koko Britannian kattava palvelu saatiin aikaan1840-luvulla.  Tämä mullisti tiedonvälityksen ja koettiin uhkana kirjeenkirjoittamisen taidolle, koska nythän kuka tahansa, oppimatonkin, voi raapustella kirjeitä. Toki moraalinkin pelättiin rappeutuvan, kun kuka tahansa voi kommunikoida kenelle tahansa.

Penny Post -palvelun kautta lähetettyjä kirjeitä tosin viranomaiset aukoivat välillä etsiessään valtion vihollisia ihan tavallisista kansalaisista. Laajempimittainen kirjeiden aukaisuskandaali tapahtui juuri palvelun aloittamisen aikoihin, 1840-luvulla. Kirjeiden aukomista perusteltiin yleisellä turvallisuudella.

Jotenkin taas tuntuu, että eipä mitään uutta auringon alla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti kiinnostuksesta. Ikinä ei voi arvata, mikä asia kiinnostaa lukijoita. Tässä muuten artikkelin abstrakti, alimmaisin, eli Pauline Nestorin työ.

    http://www.inter-disciplinary.net/at-the-interface/education/letters-and-letter-writing/conference-programme-abstracts-and-papers/session-5-continuities-and-changes-in-european-womens-letter-writing/

    VastaaPoista