lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kuumin huhtikuun 28. 200 vuoteen

Nyt on näemmä lämmintä keskellä Eurooppaa. Juuri sain prahalaiselta ystävältä viestin, että mittari näyttää +28. Hän on tosin itse lähdössä Irlantiin, jossa mittari näyttää vain +11. No, tasan ei käy onnenlahjat. Joskaan itse en ihan tuollaisista helteistä nauttisi.

http://yle.fi/uutiset/poikkeuksellisen_lammin_saa_hellii_keski-eurooppaa/6075942

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Hampurilaisia lätkämiehille

Tässä taas esimerkki suomalaisten suorasta toiminnasta. En ole mikään erityinen jääkiekonseuraaja, mutta silti olen sitä mieltä, että pelkän banaanin antaminen pelin jälkeen on nälässäpitämistä. No, turnaus jatkukoon Brnossa!

http://www.hs.fi/urheilu/Leijonien+l%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri+osti+tyhj%C3%A4ksi+koko+hampurilaisravintolan/a1305560840734

Inspiraatiota hakusanoista

Päädyin taas kerran kirjoittamaan runotorstain haasteen tänne Praha-blogiin. Syy on se, että tämän viikon haaste on hakea inspiraatiota oman blogin hakusanoista. Jostakin syystä www.kyhhays.blogspot.com blogini ei kerää lainkaan mitään mehukkaita hakusanoja, kun sen sijaan tämä blogi on löytynyt esimerkiksi hakusanoilla piiskaa naisille ja univormu sex.

Valitettavasti mitään näin hymyilyttävää ei tällä kertaa ole tarjolla. Kirjoitan runon äskettäin käytetyistä hakusanoista. Hakusana on aina lihavoitu ja se on suurin piirtein siinä kirjoitusasussa missä sen tilastoistani löysin.

Praha

Ohitseni hurahtaa 1950-luvun auto
vai onko se sittenkin vanhempi? 
Ainakin sitä ohjataan oikealta.


Kaarlen yliopisto hiljentää minut,

sillä maailmansota2 saksalaisti sen.
Kuvittelen saksalaiset opiskelijat marssimassa Kaarlen sillalla
miehitystä juhlien.


Kaukana täältä on Mustamäen tori,
mutta vietnamilaisia toreja löytyy kaksikin.


Tänne tullessani,
lähtiselvitysjonossa,
näin,
että jonkun piti hyvästellä oma rakas Prahaan.
Miehellä oli sormus,
naisella ei.


Shakespeare a synové -kirjakaupassa joku epätoivoinen hokee:
"whitman song of myself runo".

Turistit kulkevat katseet kiinnittyneinä oppaan sateenvarjoon,
he ovat ehkä lukeneet Aika on Prahaa -blogia.Blesk-lehti huutaa: "Attentaatti Praha!"
Totuus otsikon takana lienee sama vanha,
prahalaismies pusikossa muutaman oluen jälkeen.
Se on järkyttävintä mitä täällä voi sattua, 
ellei lasketa sitä, 
kun turisti samoissa puuhissa kysyy viattomalta ohikulkijalta:

"Missähän on tuota noin toi brahan kenttä?"

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kieli haltuun, vaikka sana kerrallaan

Kun opettaa kieltä, on hyvin terveellistä myös oppia itselleen vierasta kieltä. Yhteen aikaan minulla oli kesäkieli-tempaus, jonka merkeissä luin ainakin ranskaa, arabiaa ja latinaa. Nyt on tällainen ilmeisesti koko elämän mittaiseksi venynyvä tšekin kielen haaste.

Yhdessä naapuriblogissa käsitellään silloin tällöin ansiokkaasti Tšekin jääkiekkoa, ja siitä tuli mieleen taas kerran pelaaja nimeltä Tenkrát, jonka nimi tarkoittaa silloin, siihen aikaan.

http://unelmiahaaveita.blogspot.com/2012/04/niinhan-siina-kavi.html

Olen tässä leikkauksen jälkeen ollut pakotettu käyttämään särkylääkkeitä ja kuulin juuri, että Burana-paketti saattaa herättää hilpeyttä tšekeissä, sillä sana buran tarkoittaa maalaistolloa.

Niin, ja nythän on duben, eli huhtikuu. Tekiksi dub on kuitenkin tammi, eli nyt on tavallaan tammikuu. Niin että kyllä se kieli tästä saadaan haltuun, uskokaa tai älkää...

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Suomalaiset taiteilijat ja Praha 1968

Tänä viikonloppuna olen havahtunut sellaiseen seikkaan, että Prahan tapahtumat elokuussa 1968 ovat vaikuttaneet suomalaistaiteilijoihin. Tässä mm. juuri poismenneen Kimmo Kaivannon kommentti omista sormi-teoksistaan ja niiden syntyhistoriasta.

http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=1335018800027&language=fi

Tämän viikon Suomen Kuvalehdessä oli maininta Harro Koskisen näyttelystä, joka on parhaillaan Helsingissä Amos Andersonin taidemuseossa. Esiin oli nostettu työ nimeltä Paha juttu. Tässä kuva lehden sivusta.Erityisen mielenkiintoiseksi Koskisen kuvan tekee se, että se on tehty ennen elokuuta 1968. Miehitys on siis ollut jo aikaa sitten ilmassa...


Niin, ja mainittakoon vielä, että Prahassa on osoitettu mieltä hallituksen säästölinjaa vastaan sekä julistettu, että Klaus on koko maan tuho.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/04/tshekin_hallitus_horjuu_-_prahassa_suurmielenosoitus_3422159.html