sunnuntai 28. elokuuta 2011

Aamulla herään ja tee läikkyy

Olenpas ollut hieman unelias bloggaaja viime aikoina. Olen ollut tosi uppoutuneena Lieko Zachovalován kirjaan Prahan ääni ja nyt olen lukemassa sen jatko-osaa nimeltä Toinen kirja Prahasta. On ollut kiinnostavaa lukea mm. siitä, kuinka vuonna 1969, kun Tšekkoslovakia oli voittanut Neuvostoliiton jääkiekossa, oli Aeroflotin toimisto kivitetty Prahassa. Myöhemmin oli käynyt ilmi, että salainen poliisi oli toimittanut kivet paikalle etukäteen tietäen, että aina löytyy sen verran kivitysintoisia juhlijoita.

Toinen kiinnostava seikka oli, että kovaonnisen nuorukaisen Jan Palachin polttoitsemurhaa oli puolue (tai jotkut sen johtajat) yrittäneet selittää aivan käsittämättömällä tarinalla. Lännen provokaattorit olivat muka saaneet hänet mukaan pyro-show'hun, jossa hänet sytytettäisiin palamaan kylmällä liekillä. Sitten hänet oli kuitenkin muka päätetty tappaa ja palovammat oli tehty jollakin eri aineella. Piilolinssien keksijä, tšekkiläinen kemisti Otto Wichterle oli valistanut kansaa sanomalla, että kaikki normaalissa ilmanpaineessa palava jättää palovammat, ja puheet kylmästä liekistä ovat pötyä. Siis ihan oikeasti! Eikö nyt parempaa selitystä keksitty, tuo on niin naurettava valhe kuin olla voi.

Mutta varsinaiseen aiheeseeni, eli viime keskiviikon elokuvaan, jonka nimi on Aamulla herään ja tee läikkyy. Elokuvan kantavana ajatuksena on, että ihmepillereillä ikinuorina pidettyjä natseja lähetetään aikakoneella vuoteen 1944 viemään Hitlerille vetypommia. Käsittääkseni tämä elokuva on inspiroinut muita aikamatkustusteemaisia elokuvia. Pidin tästä kyllä, mutta jotenkin juoni oli laahaava. Olisi ollut tiivistämisen varaa, varsinkin, kun nykykatsoja ymmärtää pienemmilläkin vihjeillä. Jotenkin tiettyjä asioita, kuten kohtalon muuttumista, kun tulevaisuuteen vaikutettiin, alleviivattiin minusta vähän liikaa. Tietysti omana aikanaan (1977)  tämä on ollut varsin tarkkanäköinen ja hieno elokuva, joten pisteet siitä.

Pienellä haikeudella päättelen tšekkielokuvien esittelyn tällä erää. DVD:llä minulla niitä on vielä jonkin verran katsomatta, joten aiheeseen palataan varmaan tulevaisuudessa, mutta en osaa sanoa vielä milloin.