tiistai 25. lokakuuta 2016

Metri lumen alla

Jonnekin on kuulemma satanut ensilumi. Ei tänne Turkuun vaan. Mutta ajattelin, että tämän lokakuisen päivän ilta olisi sopiva hetki istahtaa ja kertoa vielä yksi tarina viime viikon Prahan reissulta. 

Sunnuntaina tapasin Sachsenhausenissa vankina olleen professori Srdečnýn. Istuimme hänen kantakahvilassaan, jossa useimmiten tapaamme. Siellä istumme yleensä me ja paikallinen hipsterinuoriso. Tiskin takana professori tunnetaan erittäin hyvin. Karlíniin hän muutti jo kymmenisen vuotta sitten, ennen kuin alue alkoi saada nykyistä suosiotaan.


Yhtäkkiä tapaamisen aikana professori alkoi kertoa, kuinka yhtenä helmikuisena aamuna vuonna 1940 hän ja muut vangit katsoivat parakin ikkunasta, kuinka viereisen parakin  tšekkien päälle kasattiin metri lunta. Heidät pakotettiin olemaan lumen alla tunnin verran ja kuusi paleltui kuoliaaksi. Syy oli se, että he olivat tulleet parakista ulos pari minuuttia myöhässä.


En tiedä, miksi kirjoitan tämän juuri nyt. Ehkä pakastuva ilta antoi kimmoketta ja tämä vain piti kertoa. Alla oleva kuva ei liity tapahtuneeseen eikä siihen liittyviin henkilöihin mitenkään, vaan se on graffiti Masarykin aseman seinässä, kuvattu viime sunnuntaina.