sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Tieto vain pakenee minulta

Sain huippuystävällisen sähköpostiviestin arkistonhoitajalta Žďár nad Sázavousta. Hänkään ei ollut löytänyt antamieni tietojen perusteella Marenkaa, mutta pyysi saada kaiken olemassaolevan tiedon, jotta voimme hakea muista lähteistä. Tosi ihanaa, että edes joskus on helppoa arkistoissakin. En oikeastaan koe arkistohaasteita työskentelyn pahimpina haasteina, vaan pikemminkin hidasteina ja prosessiin kuuluvina tekijöinä. Sekä tietysti lukemattomien tarinoiden aiheina...

Joka tapauksessa, ihan mukava, että toisessa päässä on avulias ihminen. Ehkä tämän kesän arkistokäynnit osoittautuvat hyödyllisiksi. Hain tarkennetut tiedot Marenkasta materiaalieni uumenista. Onnistuin löytämään  varmuudella hänen kotiseurakuntansa kastekirjan, mutta ei hänen nimeään kyllä siellä ollut! Ehkä hän ei sitten ollutkaan roomalaiskatolinen. Ja muiden uskontokuntien kirkonkirjoja on digitalisoitu vähemmän, joten tässä sitä taas ollaan.

Jotta ironia olisi täydellinen, kastekirjasta löytyi tietenkin Šír, poika, jonka František mainitsee kirjeessään Marenkalle. Taas löytyy joku miespuolinen sivuhenkilö, mutta aineistoni keskeistä naista ei löydy ei sitten millään. Tämä ei siis ole ensimmäinen kerta, kun näin käy. Františekin proffankin olen löytänyt, jopa hänen muistokirjoituksensa. Proffankin hän mainitsee vain kerran. Molemmat miepuoliset sivuhenkilöt olen sitä paitsi löytänyt ihan vahingossa.

Tästä hieman rohkaistuneena päätin yrittää etsiä Františekin kastetodistusta, sillä tiedän hänen kylänsä ja syntymävuotensa tarkasti. Tässä tuli ongelmaksi se, että hänen kotikylänsä on kuulunut niin moneen eri hallintoalueeseen viimeisen 130 vuoden aikana, etten enää pysynyt perässä arkistojen luokittelussa. Eli en tiennyt, minkä alueen mistä arkistosta tietoa olisi pitänyt lähteä etsimään. Pari umpimähkäistä hakua tein, tuloksetta. Ja kun Böömin puolella vanhoja kirkonkirjoja on tässä vaiheessa huomattavasti vähemmän vielä digitalisoitu tai ainakaan laitettu nettiin, en oikeastaan ihmeitä odotanutkaan. Mutta tulipahan katsottua ja lähetettyä sähköpostia asiasta kokeeksi yhteen aluearkistoon.

No, nyt olen lähettänyt myös sille Marenkan asiaa hoitavalle arkistonhoitajalle kaiken mitä tiedän. Seuraavan toiveikkuuteni panen siihen, että hänellä on joku loistava idea, mistä lähteä etsimään seuraavaksi.