lauantai 15. marraskuuta 2014

Kun byrokratian pitäisi toimia, mutta se ei toimi

Tänään lentokoneessa matkalla Prahaan meille matkustajille annettiin käteen selvityslomake, jota Tšekin tasavallan terveysviranomaiset vaativat. Kyseessä siis selvitys siitä, onko matkustaja liikkunut ebola-alueella. Moneen kertaan muistutettiin, että lomake täytyy täyttää ennen koneesta poistumista ja se pitää olla käsillä heti poistuttaessa, koska siellä viranomaiset tulevat sen hakemaan.

Täyttelin tietysti kaavakkeen, mutta mieleeni hiipi epäilys heti, kun huomasin, ettei vieressä istuva tšekkimies tehnyt ensin elettäkään asian eteen. Kyllä hänkin sen sitten lopulta kiltisti täytti.

Kuinka ollakaan, koneellinen matkustajia käveli lomakkeet käsissä ulos, matkatavarahihnoille asti. Minun lomakkeeni on tuossa keittiön pöydällä, taitaa jäädäkin matkamuistoksi.


Miten voikin olla, että turhan byrokratian luvatussa maassa ei byrokratia toimikaan silloin, kun sen ehkä kannattaisi. Ehkä lentomatkustajia todella kannattaisi vähän seurata tuon ebolan takia. Paikalliset eivät tietenkään pitäneet tätä mitenkään kummallisena, kun heille tapahtunutta ääneen ihmettelin.

Halpalentoyhtiöt eivät kuulemma edes jaa ko. lomakkeita. Liikaa vaivaa noudattaa kaiken maailman viranomaismääräyksiä. Tosin tämän kokemuksen perusteella voisin kysyä, mikä tolkku niiden jakamisessa on.

Tuo tšekkiläinenvieruskaverini sanoi minulle muuten suomeksi: "Ole hyvä", kun tuli koneeseen. Hetken mietin, mitä kivaa saankaan. Sain siis nousta ylös ja päästää hänet paikoilleen. Ei muuten hassumpi kohteliaisuusfraasi tuohon tilanteeseen.