perjantai 23. elokuuta 2013

Kun beatlemania tuhottiin

Joskus sattuu niinkin, että kaksi aivan satunnaista uutista muodostavat yhteyden, mutta vain minun päässäni. Tällä viikolla kävi niin, kun ensin havahduin siihen, että 21.8. tuli tasan 45 vuotta Prahan kevään lopusta ja neuvostopanssareista. Sitten näin uutisen, että Beatlesin Yeah, yeah, yeah täytti 23.8. viisikymmentä vuotta. Olen vielä sattumalta käyttänyt sitä juuri "taustamusiikkina" omassa tekstissäni ihan just viime viikkoina.

Eli siinä meni beatlemania ja tietysti vähän muutakin, kun ihmiskasvoinen sosialismi tuhottiin. Voin vain arvailla, kuinka paljon nuorisokulttuuria hävisi tuossa rytäkässä. Tosin prahalainen ohjaajani, professori Novotný oli sitä mieltä, että ihan hyvä, ettei hänen rokkibändistään ole jäänyt yhden yhtä äänitettä eikä valokuvaa todisteeksi jälkimaailmalle...

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Schindlerin kaltaiseksi?

Holokaust-kurssi on edennyt puoliväliin saakka. Tämän viikon luennossa professori Kenez puhui pitkät pätkät kuuluisimmasta sudeettisaksalaisesta, Oskar Schindleristä. Hän sanoi, että moni haluaisi olla Schindlerin kaltainen sankari. Mutta mitä se vaatisi ihmiseltä?

Kenezin mukaan se vaatisi luonnetta, joka rakastaa kaikkia ihmisiä, joskus jopa liikaa. (Esim. Schindlerillä rakastajattaria.) Schindlerin kaltainen ihminen ei osaa nähdä ketään ihmistä alempi- tai ylempiarvoisena suhteessa toisiin. Hän oli tunnettu siitä, että jutteli esimerkiksi puolalaisten taksikuskien kanssa, mitä kunnon saksalainen ei tietenkään tehnyt.

Toisekseen Schindler ei toiminut edellytetyllä tavalla. Hän oli aina ulkopuolinen eikä hän siten myöskään peilannut itseään ja toimintaansa muihin ihmisiin. Muistan lukeneeni Schindlerin lista -kirjasta, että häntä pidettiin muiden saksalaisten keskuudessa vähän omalaatuisena, mutta se selitettiin sudeettisaksalaisella, eli lähestulkoon slaavilaisella taustalla. Siksi hänelle ehkä annettiinkin enemmän liikkumavaraa natsi-piireissä, minkä hän päätti käyttää bluffaamalla oikein kunnolla...

Tällä viikolla olenkin sitten kovasti pohtinut, millainen on "hyvä ihminen". Mahdanko vastausta koskaan löytää?