sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Keisarillista loistoa

Tšekin kansallismuseo, se hieno rakennus Václavin aukion päässä, ratsastajapatsaan takana, pyörittää paraikaa suurnäyttelyä arjesta ja juhlasta Itävalta-Unkarin keisarkikunnassa. Jos tuolla päin liikutte, käykää ihmeessä! Näyttely sopii kaikenikäisille, lapsille on järjestetty erilaisia työpajoja, joissa saa kokeilla vaikkapa painokoneen käyttöä tai tuon ajan juhla-asuun pukeutumista. On multimediaesitystä, valokuvia, aikalaiskertomuksia ja tietysti näyttelyesineitä. Tässä oman käyntini parasta antia.

Ns. maailman vanhimman ammatin harjoittajan työtila
Viitaten tuohon viimeiseen kuvaan tässä yläpuolella sanottakoon, että näyttelyn mukaan prostituutio kukoisti Itävalta-Unkarissa, ja avioliittoon mennessä miesten odotettiin olevan kokeneita, naisten tietenkään ei. No tämä ei liene mikään yllätys kenellekään. Mutta kuten kuvista näkyy, elämän eri puolet tulivat näyttelyn kautta tutuiksi.

Vielä tällainen kuva esiteltäköön, kyseessä on jonkun paikallisen Sokol-joukkueen leiriltä otettu kuva. Sokol oli ja on nykyään taas (sosialismin aikana oli tauko) merkittävä urheilujärjestö, joka ylläpitää liikuntapaikkoja, kuten uimahalleja ja kuntosaleja ja järjestää liikuntamahdollisuuksia nuorille.

Mitä kuvaan tulee, niin kyseessä on näyttelytekstin mukaan luultavimmin parodia tuonaikaisista muotikuvista ja niissä poseeraamisista. Tulevatpa muuten tietämättään esitelleeksi aikansa miesten alusvaatemuotia, mistäpä siitä muuten niin helpolla tietoa saisi, jos sattuisi tarvitsemaan...


Itselleni kyseinen näyttely oli kuin taivaan lahja, sillä kirjoitan vuosista 1900-1968. Sain valtavasti uutta materiaalia ja innostusta sekä ideoita. Nyt vain pitäisi panna toimeksi... Mutta se ajanhallinta...