torstai 21. helmikuuta 2013

Prahan mitalla

No niin, onpa tullut sitten palautetta tekstistä Porvoon mitalla - tai ainakin Prahan. Kauheasti työstettävää, mutta sain luvan jättää kommenttiversiot lepäämään ja jatkamaan käsikirjoitusta eteenpäin.Ohjaaja kertoi myös joistakin ohjattavistaan, että fantasiakirjoittajat ovat monesti haastavia, koska he haluavat tehdä kummallisia känteitä ja varsinainen juoni uhkaa hukkua niihin käänteisiin. Perusteluna on se, että fantasiassa voi tapahtua mitä vaan. Kätevästi unohdetaan, että fantasiamaailman luominen  on oma urakkansa ja kaikkien tapahtumien pitäisi olla loogisia siinä omassa maailmassaan.

Sen verran vielä omasta palautteestani, jota täytyy toki kovasti tässä vielä sulatella, että erityisesti arvostan sitä, että tekstiin oli merkattu ne kohdat, joissa on riski, että lukija pysähtyy, jää ihmettelemään ja luovuttaa. Tällä pienellä kikalla voisi moniakin kirjoittajia auttaa, ei vaatisi hovilukijalta paljonkaan vaivaa. Kirjoitaja itsehän  joutuu ratkaisemaan, miten kyseisiä kohtia muokata, mutta olennaista onkin havaita ne kohdat. Niin, en ole tullut mitenkään lytätyksi, älkää huolestuko. Olenpahan vaan saanut tilaisuuden nähdä tekstini aivan uudessa valossa, monessakin suhteessa. Se on hyvä asia, se!

Taas sain kunnian tavata Vojmír Srdečnýn. Häntä kuunnellessani ymmärsin, että tutkimuksessani ja kirjoittamisessani ei ole lopultakaan kaikista olennaisin asia tämä yksittäinen kirjeenvaihto, vaan se, miten koko maailmanhistoria kietoutuu meidän kaikkien ympärille yllättäväksi ja kiehtovaksi verkostoksi. Jos ei hallitse kokonaisuutta, on vaikea ymmärtää yksittäisiäkään elämäntarinoita.

 http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/774/page/2

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Legendaarinen Dana Zatopková

Tänään saimme kunnian tavata keihäslegenda Dana Zatopkován, hän otti meidät vastaan kotonaan ja piti vieraanaan. Rva Zatopková häikäisee maanläheisyydellään ja tavallisuudellaan, lumoaa kiinnostavilla kertomuksillaan ja kokemuksillaan urheilumaailmasta. Mietin, kuinka moni nykyurheilija ottaisi vastaan kotonaan pahaisen tutkijan ja kirjoittajan. Kuinka moni nykyurheilija tulee olemaan 90-vuotiaana niin hyvässä kunnossa kuin Dana Zatopková?

Emil Zatopek Helsingin olympialaisten maratonilla 
Myös toista legendaa, Lieko Zachovalováa kävin tapaamassa. Juttu jäi niin jännnittävään kohtaan hänen miehensä Marcelin kanssa, että pitää palata kuuntelemaan tarina loppuun. On suuri etuoikeus kuulla historian suurista tapahtumista suoraan aikalaistodistajilta.


maanantai 18. helmikuuta 2013

Havel, leipurit ja kaupunginvaltuutetut

Aloittelimme aamun käymällä Václav Havelin haudalla. Vasta tällä toisella kerralla tajusin, että hänen hautakivessään ei lue mitään titteliä tai virkanimikettä, ei edes "kirjailija". Asiaa selviteltyäni kuulin, että tämä oli hänen tahtonsa. Sikäli huvittavaa, että viereisissä kivissä on parhaimmillaan valehtelematta 4-5 riviä titteleitä. On leipuria, liikemiestä, sen ja sen firman perustajaa, kaupunginvaltuutettuja ja ties mitä viskaaleja, en minä heitä kaikkia tšekiksi edes tiedä.Mutta sielläpä se Havel lepäilee, pyhän Václavin kappelin muurin suojassa, perhehaudassa. Kyllä häntä käydään käydään katsomassa ja muistamassa, ilman titteleitäkin.


Minusta on muuten tullut kohtalaisen hyvä kukkien ostaja tšekiksi, vaikka itse sanonkin. Tässä vielä tunnelmakuva Vinohradin hautausmaalta muuten, aika rohkeat värit patsaassa, sanoisin.