lauantai 17. marraskuuta 2012

Ratikoiden liput liehuvat samettivallankumoukselle

Tämä päivä ei ole ollut tapahtumista köyhä Tšekkoslovakiassa. On ollut yliopistojen sulkemista vuonna 39 ja samettivallankumouksen alkua vuonna 89. Nämä tietysti liittyvät sikäli toisiinsa, että samettivallankumous alkoi vuoden 39 tapahtumien 50-juhlamuistelosta.

Ei siis ihme, että ratikoita koristivat tänään liput.


Toki myös pakolliset seppeleet on laskettu kaikille sadoille muistomerkeille ympäri maata. Tässä eksemplaari Dejvickán metroaseman lähellä olevalta toisen maailmansodan uhrien muistomerkiltä.


Samaisella aukiolla Dejvickássa muuten kokoontuivat Varsovan liiton joukot elokuussa 1968...

perjantai 16. marraskuuta 2012

Chotěbořissa

Prahasta kahden tunnin junamatkan päässä koilliseen on Chotěboř-niminen kaupunki. Kävin siellä eilen osallistumassa  Pavel Křivsky -seminaariin. Ei uskoisi, että näinkin paljon Suomea etelämpänä voisi kokea pahempaa kylmyyttä, mutta niin vain oli. Jo aamukuuden junasta ikkunasta katsoessani huomasin, että kuura oli laskeutunut maahan. Pellot ja ratavarren heinikot näyttivät todella kauniilta, jostakin syystä Keski-Euroopan talvessa on minusta sadunomaista taikaa, vaikka onhan sitä Suomenkin talvessa, mutta se on erilaista.Tämä maa on täynnä linnoja. Tietysti Chotěbořissa on myös sellainen.


Erityisen kylmää oli linnassa sisällä, vaikka ulkonakin koin varmaan tämän syksyn/talven henkilökohtaisen kylmyysennätyksen. Linnaa on käytetty joskus aikanaan erityiskouluna, en ymmärrä, miten noin hyisessä paikassa on voitu koulua pitää.

Piti itse seminaaristakin jotakin kirjoittaa, mutta en oikein keksi sanomista. Takki on tyhjä. Oma esitys meni ihan kohtalaisesti, mutta se jäi vähän harmittamaan, että vasta paikan päällä kuulin, että yleisöksi tuodaan myös paikallisia lukiolaisia. Olisin voinut vaihtaa näkökulmaa heitä kiinnostavammaksi, materiaalia ja ideoita olisi ollut riittämiin. No, turha sitä kai on enempiä harmitella, kun ei ole edes oma vika.

torstai 15. marraskuuta 2012

Václavin aukiolta

Tällainen valokuvanäyttely on nyt käynnissä Václavin aukiolla. Ilmeisesti sielläkin puuhataan toriparkkia, vähän niin kuin Turussa, mutta toivottavasti ei jää ikuisuusprojektiksi se. Lisäksi pohditaan, että pitäisikö ratikat laittaa taas kulkemaan aukion päästä päähän, nykyäänhän ne vain risteävät puolivälissä aukiota. 

tiistai 13. marraskuuta 2012

Tynska

Moni Prahan ystävä tuntuu valittelevan Vanhankaupungin ihmispaljoutta, mikä onkin totta, joskin on aikoja, jolloin siellä on hyvin tyhjää. Arkiaamuisin turistit vielä nukkuvat, ja jopa Celetnaa pitkin voi kävellä lähes yksin. Toisaalta myös vilkkaina aikoina löytyy pikkukujia ja sivukatuja, jotka ovat rauhallisempia. Tällä kertaa esittelen yhden sellaisen, Tynskan, jolla on todellista keskiajan tunnelmaa, mitä nyt graffitit vähän maustavat sitä.


Tynskan varrella on pieni, ehkä vähän huomaamaton kahvila, Literarní kavarna, joka on varsin mukava paikka istuskella ja nauttia kultturellista ilmapiiristä. Kahvila ei ole prameileva, vaan hyvin konstailematon, mutta siellä on kiva tunnelma.


Tässä vielä vähän tunnelmallista näkymää Vanhankaupungin aukiolle päin.