torstai 4. lokakuuta 2012

Hieman vähemmän korruptiota, kiitos

Katsoin juuri Ulkolinjan dokumentin tšekkiläisestä korruptiosta. Oikeastaan itse ilmiö ei minua yllättänyt, olen siitä ennenkin kuullut, mutta EU-rahan lypsäminen noin häikäilemättömästi ja suurissa määrissä, tuli kyllä hieman yllätyksenä. Ohjelmassa selitettiin korruptiota samettivallankumouksen jälkeisen ajan tuotteeksi, mutta kuten yksi haastatelluista eläkeläisistä totesi, korruptiota tulee tuossa maassa aina olemaan. Ilmiöllä on taatusti pitkät perinteet sinne kaikkien syiden äitiin, Itävalta-Unkarin keisarikuntaan saakka, kenties pidemmällekin.

Korruptio on ilmeisesti niin syvälle juurtunut asia, että sitä periaatteessa vastustavatkaan eivät yleensä uskalla oikeasti asioihin puuttua. Dokumentissa haastateltiin korruption paljastanutta virkamiestä, joka sai kostotoimenpiteenä potkut johtotehtävistä.

Huomaa, miten syvällä tuo korruptio on, kun katseli mielenosoittajia, jotka vaativat kohtuullista korruptiota, ettei mene valtio aivan nurin. Naurattaa, mutta toisaalta myös häkellyttää. Toinen hieman pysäyttävä juttu on opastuskierrokset Prahan korruptiopesäkkeisiin. Opas vitsaili, että tšekkiläinen korruptio saadaan vielä Unescon maailmanperintölistalle, se on niin ainutlaatuista ja kulttuurille ominaista. Tämä on taas niitä hetkiä kun ihailen tšekkien huumorintajua.

Ikävistä ja vakavista asioista absurdin ja humoristisen puolen löytämiselle ja sen paisuttamiselle on tšekin kielessä ihan oma sanansakin: švejkovina.

Niin, ja dokumentin voi katsoa täältä marraskuun alkuun asti:

http://areena.yle.fi/tv/1653573