keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Havel saa kenttänsä

Suomessa ei kuulemma nettiaddresseista ole mitään hyötyä useimmiten. Toisin on muualla - ainakin joskus. Kansalaisten vetoomus sai aikaan sen, että Prahan lentokenttä nimetään uudestaan Václav Havelin mukaan. Uudistus maksaa 4 miljoonaa korunaa, mutta mielestäni Havel on kenttänsä ansainnut.

http://zpravy.idnes.cz/vlada-schvalila-letiste-vaclava-havla-d8j-/domaci.aspx?c=A120321_165353_domaci_mad

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Munarallia ennen pääsiäistä

Yle näemmä uutisoi tšekkien munamatkat Saksaan. Pääsiäinen lähestyy ja ostotahti kiihtyy. Helmikuussa kaupungilla puhuttiin jo tästä, että kun kanojen kohtelua täytyy muuttaa tiettyyn päivään mennessä, niin varmasti hinnat nousevat ja tulee tarvetta lähteä Saksaan. Yllättävää, että jopa Suomessa tämä ylittää uutiskynnyksen.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/03/saksassa_alkoi_tshekkilaisten_munaralli_3340955.html?origin=rss

Huvittavaa minusta tässä on se, että presidentti Klausin kommentti otetaan tähän niin kuin jonkun suuren valtiomiehen vakavastiotettava lausunto. Ilmeisesti suomalaistoimittajat eivät ole koskaan päässeet nauttimaan Klausin aivopieruista.

En tunne ketään, joka arvostaisi Klausia. Hänellä lienee jonkin verran kannattajia syrjäisellä maaseudulla, jossa maan ja koko Euroopan muutos ovat olleet vähän liikaa jaksamiskyvylle. Joku joskus sanoi, että Klausilla on kyky saada ns. vähäväkistä kansaa luottamaan itseensä ja uskomaan, että kun häntä kannattaa, niin mitään pelottavaa globalisaatiota ei Tšekinmaalla tapahdu.

Miten sitten presidentiksi voi päästä siten, että vain ani harva kannattaa? No, Tšekin tasavallassa presidentin valitsee parlamentti, ja korruptio kukoistaa. Tästä syystä muuten kannatan presidentin suoraa kansanvaalia. Ajatelkaapa, jos Suomen eduskunta pääsisi päättämään presidentistä. Meillähän saattaisi Mäntyniemessä olla vaikka... no... jääköön sanomatta.