keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Ei vain mustaa ja valkoista - ei edes sukkahousuissa

Olen noin viikon ajan miettinyt järjestöä nimeltä Cesky Svaz pro Spolupraci s Nemci. Kyseessä on vuosina 1939-1943 toiminut tšekkiläisten ja saksalaisten yhteistyöjärjestö. Yksi aineistostani esiinnousema henkilö on ollut tuon järjestön jäsen. Olen suuresti ihmetellyt, miten vahavasti nationalistinen henkilö voi olla myös saksalaisyhteistyössä mukana. Ilmeisesti se kuitenkin on mahdollista, ja kun maa on miehitetty, itse kukin varmasti yrittää vain jotenkin selviytyä.

Mielenkiintoiseksi ja samalla hämmentäväksi tämän asian tekee se, että tuota järjestöä kuvaillaan niin fasistiseksi kuin maltilliseksi  sota-ajan yhteistyöjärjestöksi, sekä kaikeksi siltä väliltä riippuen, mistä lähteestä katsoo. Wikipedia, tuo kaiken omituisen tiedon graalin malja, ei järjestöä tunne, mikä on perin outoa. No, tässä taas hyvä esimerkki siitä, millaisiin asioihin törmään ja mitä joudun pohtimaan. Aina on kyseessä yksilö historian suuremmassa kontekstissa.

Tässä muuten tämän päivän säätunnelmiin sopiva kuva Livet i Tjeckoslovakien -lehdestä vuodelta 1969. Samalla se on tunnelmapala kirjastotyöskentelystä.


Lopuksi vielä vähän tällaista arkisemman arvoituksen pohdintaa. Suomessahan on melko pitkään ylläolevan kuvan kaltaiset sääolosuhteet kuta kuinkin joka vuosi. Mistä sitten johtuu se, että Suomesta on hirveän vaikea löytää kohtuuhintaisia mutta hyviä sukkahousuja? Joko hajoavat tai ovat epämukavat jalassa, tai ne mukavalta tuntuvat ja kestävät ovat sitten niin hirveitä, ettei niillä ilkeä olla yleisellä paikalla.

Sen sijaan Prahasta olen ostanut isot kasat hyviä sukkahousuja ja legginsejäkin, vaikka siellä tämä kylmä kausi on huomattavasti lyhyempi (joskaan ei yhtään lempeämpi). Miten maailmassa voi olla mahdollista, että pitää matkustaa puolen Euroopan halki sukkahousujen takia? Suomesta!