tiistai 1. marraskuuta 2011

Mochov u Prahy ja Sokolit

Reissulta kertyi kuvia ja kuvista syntyy tarinoita, joita mielessäni käyn läpi. Ne ovat jonkinlaisessa työstövaiheessa mielessäni. Tässä muutama kuva Prahan kupeessa sijaitsevasta kylästä nimeltä Mochov u Prahy. Kävin siellä haastattelemassa vanhoja sokolilaisia. Sokol oli kansallinen urheiluseura, joka lakkautettiin vuonna 1948 liian isänmaallisena ja valtionvastaisena toimintana. Samettivallankumouksen jälkeen se elvytettiin jälleen. Sokol järjesti ja järjestää nykyäänkin joka 5. vuosi suuren voimistelutapahtuman Prahassa, viimeksi sellainen oli vuonna 2008.Tuossa muistokivessä on myös sen henkilön nimi, joka päätettiin tästä kylästä tappaa Heydrichin salamurhan kostotoimenpiteenä. Hänen nimensä oli Marecek Alois, eikä hänellä ollut mitään tekemistä koko asian kanssa, mutta näin vaan kävi.


Tässä on vanha Sokol-seuran talo. Entiset sokolilaiset kertoivat minulle, että heille selvisi saksalaismiehitys siten, että olivat yhtenä lauantaiaamuna tulossa tänne treeneihin ja talo oli täynnä saksalaisia. Siitä he päättelivät, että pelätty miehitys on tapahtunut, ja pian sen tiesi koko kylä.


Tällaisella kirjeellä käskettiin Sokol-toiminta lopettaa vuonna 1948. Periaatteessa kaikki järjestön materiaali olisi pitänyt hävittää, mutta mummot olivat viisaita ja pitivät kaiken kuitenkin jemmassa. Ympäri maata on kuvia ja dokumentteja kuitenkin tuhottu valitettavan paljon.

Vaikka tämä itse aihe ei kiinnostaisikaan, niin ehkä näistä kuvista kuitenkin välittyy se, että Prahan ulkopuolella on jo aivan erilainen tunnelma. Tämä oli mukava kylä, mutta aivan eri maailma kuin mitä puolen tunnin matkan päässä oleva Praha. Jos tuolla päin liikutte, niin suosittelen seikkailemaan myös pääkaupungin ulkopuolella.