sunnuntai 14. elokuuta 2011

Elämä kierrättää

Perjantaina, kun olin ryhtymässä keittämään kasviskeittoa ja paistamaan rieskaa, huomasin, että kahden tunnin päästä tuleekin tšekkielokuva nimeltään Elämä kierrättää. Ennätin saada keittiöpuuhat valmiiksi juuri ennen elokuvan alkua. Olikin mukava syödä keittoa ja lämmintä rieskaa sekä katsoa elokuvaa.

Elämä kierrättää on hyvä komedia. Se kertoo vanhenevasta pariskunnasta ja kaikenlaisista iän tuomista ilmiöistä tšekkielokuville ominaiseen traagisenhauskaan tapaan. Kaikki alkaa siitä, kun vanha opettaja saa tarpeekseen nykyajan kotkotuksista ja ottaa lopputilin. Hänelle olivat liikaa niin koulujen sponsoreiden mielisteleminen kuin uudet tietokoneluokat.

Vaikka ex-opettajalla onkin Prahan-tuntemusta ja polkupyörällä ajamisen taito, hän ei siltikään sovellu pikalähetiksi, sillä siinä täytyy reagoida tilanteisiin aivan liian hektisesti. Työn tuoksinassa ajettu pyöräkolarikaan ei motivoi jatkamaan alalla, joten päähenkilö ajautuu tavaratalon palautuspullopisteeseen töihin. Siellä hän törmää niin eläkkeelle jääneeseen henkirikoksen tehneeseen upseeriin kuin opinnoista haaveilevaan vähäpoikaan ja vakioasiakkaana käyvään alkoholistiinkin - vain muutamia persoonia mainitakseni.

Harmittaa, että eurooppalaisia elokuvia luonnehditaan ohjelmatiedoissa aina hyvin vakavahenkisesti. Tätäkään en olisi ikinä ryhtynyt katsomaan, ellen tietäisi, että tšekkielokuvat ovat lähes aina hyviä. Tämän Ylen sivuilta nappaamani kuvauksen perusteella en ainakaan olisi innostunut filmistä:

Valloittava ja lämmin draamakomedia miehestä, joka kieltäytyy uskomasta että ikääntyminen merkitsisi elämää vailla rakkautta, sisältöä ja tärkeyttä.

Milloin löytyisi sellainen elokuva-arvioija, joka osaisi tuoda esiin eurooppalaisten elokuvien huumorin sellaisella tavalla, että komediasta pitävä ne löytäisi? Liian moni katsoo vain amerikkalaisia ja brittiläisiä elokuvia (jotka ovat kyllä hyviä myös) ja vieroksuu näitä Keski-Euroopassa tuotettuja, koska niillä tahtoo olla niin vakava maine. Ehkä tuntematon kieli myös asettaa jonkinlaisen kynnyksen?

Niin tai näin, tämä komedia nyt ainakin oli monia nauruja synnyttävä ja ehdottomasti katsomisen arvoinen!