torstai 11. elokuuta 2011

Nuoren pyövelin tapaus

Eilinen tšekkielokuva, Nuoren pyövelin tapaus, kuuluu niihin filmeihin, joiden arvon tunnustan ja ymmärrän, mutta jotka eivät avaudu minulle. Kyseessä on surrealistinen fantasia, joka perustuu löyhästi Jonathan Swiftin romaaniin Gulliverin retket. Elokuvan on ohjannut Pavel Jurácek.

Elokuvassa olisi minusta ollut tiivistämisen varaa, siitä puuttui koherenssia, mikä rupesi haittaamaan ajan mittaan. Hetkittäin olin kärryillä, sitten putosin taas. Ymmärsin luultavasti osittain sosialistisen yhteiskunnan satiirisen käsittelyn, mutta ymmärtääkseen sen täysin pitäisi tuntea sen hetkinen tilanne paremmin. Elokuva on siis vuodelta 1970.

Voin hyvin kuvitella, että Nuoren pyövelin tapausta katsoivat  keskiviikon myöhäisillassa eurooppalaiseen elokuvaan vihkiytyneet katsojat sekä mahdollisesti muutama hullu kielen takia. :) Sääli, sillä filmillä on ansionsa. Erityisen onnistuneena pidin sellaista pientä yksityiskohtaa, että kun päähenkilö kutsutaan Laputan kuningaskuntaan, joka leijailee saarekkeena yläilmoissa, hänelle kerrotaan siellä, että kuningas on itse asiassa lähtenyt Monacoon hotellin portsariksi. Laputalaiset toivovat, ettei päähenkilö kerro maan päälle palattuaan kuninkaan katoamisesta tai muutenkaan siitä, ettei se niin hieno paikka ole kuin mitä ulkopuoliset uskovat.

Toinen juttu, joka sai hymyn huulille, oli Laputan alapuolella asuvien ihmisten hassut tavat, kuten se, että vain maanantaisin oli lupa puhua, ettei ilmaa kulu liikaa. Ilmeisesti tämä yhteisö oli kylä keskellä metsää, jonne päähenkilö päätyi löydettyään kuolleen jäniksen, jolla oli puku päällä. Niin, tämä elokuva ei varsinaisesti kuulemma nojaudu käsikirjoitukseen, ja jotenkin sen kyllä huomaa.

Sitten vähän toisesta asiasta. Viime keväänä juttelin Prahan kirjamessuilla yhden kirjastoautonkuljettajan kanssa. Kirjastoautoja kun oli esillä messukeskuksen edessä. Hän kertoi käyneensä Turussa muutama vuosi sitten kirjastoautojen kokoontumisajoissa, ja tänäkin vuonna on kuulemma joku tulossa Prahasta tänne. No, nyt ne kokoontumisajot sitten on, huomasin, kun kävin kirjastossa. En tosin nähnyt tšekkiläistä kirjastoautoa, mutta varmaan se siellä jossakin oli.

maanantai 8. elokuuta 2011

Myyrä oli avaruudessa!

Muistatte ehkä minun aiemmin kertoneen, että animaatiohahmo Myyrä on lähdössä avaruuteen. No, se on siellä käynyt ja tässäpä vähän kuvia aiheeseen liittyen.

http://brno.idnes.cz/vesmirneho-krtka-museli-zamestnanci-usit-do-dvou-hodin-pis-/brno-zpravy.aspx?c=A110808_202818_brno-zpravy_abr

Mitäpä tässä muuta uutisoisi... ehkä sen, että sain kevään opinnoista todistuksen. Sain mielestäni vähän lian helpolla hyviä arvosanoja. Yhdessäkin runoanalyysissa olin vahingossa merkannut tietyn runon tekijäksi väärän kirjailijan, mutta se ei silti vaikuttanut arvosanaan. Tuo on vähän hämmentävää, samoin se, että onnistuin vaivattomasti suorittamaan 28 opintopistettä neljässä kuukaudessa. Ei kai tässä  silti auta muu kuin kotiuttaa vaan opintopisteet ja olla valittamatta. :)