torstai 4. elokuuta 2011

Korva

Eilinen tšekkielokuva oli nimeltään Korva, jonka on ohjannut Karel Kachyňa. Elokuva sisältää hitchcockmaista jännitystä ja suljetun paikan kauhua. Tarina rakentuu tilanteeseen, jossa pariskunta palaa juhlista kotiin vain huomatakseen, että heiltä on katkennut sähköt ja puhelin. Mieleen nousee epäilys siitä, onko poliitikkomies joutunut kuin joutunutkin vallanpitäjien epäsuosioon ja onko kotiin kenties piiloitettu kuuntelulaite, eli korva.

Elokuvan aikajänne on yksi painajaismainen yö, jonka aikana etsitään paitsi korvaa, myös vastauksia avioliiton tuskallisiin kysymyksiin. Tunteet intohimosta vihaan ja katkeruuteen vyöryvät pariskunnan sisimmästä. Välillä öisen kauhun katkaisevat takaumat alkuillan juhlista.

Korva on valmistunut vuonna 1970, eli tuskaisen vuoden 1968 jälkeen. Arvannettekin, että se oli alusta saakka kielletty ja sai ensi-iltansa vasta vuonna 1989. En ole tšekkielokuvien suuri asiantuntija, tai en oikeastaan asiantuntija lainkaan - lähinnä uusi fanittaja. Silti uskaltaisin sanoa, että Korva on hieman erilainen elokuva kuin mitä tuossa maassa yleensä on tuotettu. Se on selvästi saanut vahvoja vaikutteita länsimaisen kauhuelokuvien kulttuurista. Tosin mielestäni tšekkielokuvat eivät minusta mitään varsinaisia "itäelokuvia" olekaan, vaan ennen kaikkea eurooppalaisia.

Pidin myös Korvan lopusta, joka jättää asiat juuri sopivasti kellumaan. Avoin loppu on hankala toteuttaa, mutta tässä se minusta toimii.