Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuuta 24, 2011.

Vielä muutama sana Norjasta

Kuva
Tšekissä kuulemma jotkut poliitikot ovat sitä mieltä, että Norjan tapahtumat ovat se hinta, joka meidän täytyy maksaa demokratiasta. Käsittääkseni terrorismin tutkijat ovat todenneet, ettei edes Stasi-valtuuksilla voisi pysäyttää tämän tapaista terroristia, kun ei hän ole aiemmin syyllistynyt rikoksiin. Tuntuu, että tšekeillä on vielä jonkin verran kasvettavaa demokratian suhteen. Tältä näytti Norjan suurlähetystön edustalla Prahassa tänään iltapäivällä. Kuvat on ottanut Katarina Repkova . Huomatkaa, että Suomenkin lippu siellä liehuu, onhan meidän lähetystömme samassa talossa.

Kuin leivoset langalla

Eilen illalla katsoin Jiří Menzelin  elokuvan nimeltä Kuin leivoset langalla . Elokuva valmistui vuonna 1969 ja kiellettiin jo ennen ensi-iltaansa, ja nähtyään sen, ymmärtää kyllä miksi. Yhteiskuntakritiikki on niin viiltävää; porvareita uudelleenkoulutetaan sosialismiin terästehtaan romuvarastolla keskellä masentavaa kaaosta, byrokratian absudrius saattaa joskus kääntyä vahingossa pienen ihmisen eduksikin ja työläisiksi itseään tituleeraavat ovat herroista suurimpia. 1950-luvun Praha ei näyttäydy lainkaan samassa valossa kuin tämän päivän turistiesitteiden Praha. Katsoessani oikein mietin, mitsä ovatkaan löytäneet tuollaiset romukasat, joissa elokuva oli isolta osin kuvattu. Olen ehkä amerikkalaisen ja brittiläisen elokuvan läpikyllästämä, sillä odotin tästä leffasta hieman erilaista, en ehkä pitänyt ihan niin paljon kuin etukäteen ajattelin. Kovasti elokuvaa on kehuttu, eikä se tosiaan hullumpi ole. Ehkä tarvitsee olla paremmin sisällä sosialismin logiikassa ja tšekkiyhteiskunnasss

Kuvia Norjan suurlähetystön edestä

Vaikka kuulin juttua muutamien yksittäisten tšekkien vahingonilosta siitä, että Pohjoismaissakin voi tapahtua kamalia asioita, on liikuttavaa nähdä, että Norjan suru on myös prahalaisten suru. Linkin takaa, galleriasta, näkyy kuvia Norjan suurlähetystön edestä. Tuttu paikka kevään äänestyksestä, sillä Suomen lähetystö on samassa rakennuksessa. http://zpravy.idnes.cz/jak-mohl-jeden-clovek-zabit-tolik-lidi-nechapali-norove-v-praze-p7j-/domaci.aspx?c=A110725_135658_domaci_mku Ihan helppoa ei ole tšekeilläkään tämän asian käsittelyssä, onhan Breivik maininnut manifestissaan Prahan ja presidentti Klaus on saman tekstin mukaan hänen hengenheimolaisensa. Näin se suru ja huoli on levittäytynyt ympäri Euroopan. Voimia kaikille!

Asekaupoilla Prahassa

Olen sivusilmällä lueskellut vähän tšekkimediaa ja sieltä selvisi, että Anders Behrin Breivik oli käynyt muutama vuosi sitten Prahassa, tarkoituksenaan hankkia ase. Ensin ihan laillinen konetuliase (kyllä, niitä kuulemma saa sieltä, jos on luvat kunnossa), sitten laiton. Kummaltakaan taholta ei myyty. Lisäksi Breivik ihaili ns. Benešin asetusta, jolla sudeettisaksalaiset karkotettiin ja heidän omaisuutensa takavarikoitiin. Samoin pitäisi kuulemma tehdä erinäisillekin etnisille ryhmille nyky-Euroopassa. Myös muslimien ja romanien ajaminen ahtalle miellytti Breivikiä. Praha on kuulemma tästä syystä eurooppalaisten kaupunkien parhaimmistoa. Eipä muuta tällä kertaa.